Erdoğani hinnangul vajab Macron vaimse tervise kontrolli (2)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Xinhua / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kritiseeris laupäeval oma Prantsuse kolleegi Emmanuel Macroni tema islami-poliitika pärast, öeldes, et ta vajaks vaimse tervise kontrolli.

«Mida saaks öelda riigipea kohta, kes kohtleb miljoneid teise usutunnistuse liikmeid sel viisil: kõigepealt, lasta kontrollida vaimset tervist,» ütles Erdoğan telepöördumises.

Macroni ettepanek kaitsta Prantsusmaa ilmalikke väärtusi radikaalse islami eest on vihastanud Türgi valitsust, suurendades veelgi vastasseisu Prantsuse riigipea ja Erdoğani vahel.

Macron ütles 2. oktoobril kauaoodatud kõnes võitlusest islamiradikalismiga Prantsusmaal, et islam on usk, mis on kriisis üle kogu maailma.

Islamiusu kriis on Macroni sõnul tingitud selle positsioonide äärmisest karmistumisest.

«Islam on usk, mis on kriisis üle kogu maailma, mitte ainult meie riigis,» ütles ta.

President lubas, et valitsus tuleb detsembris välja eelnõuga tugevdada 1905. aasta seadust, millega kirik riigist ametlikult lahutati. Usu haridus- ja avasektorist väljaajamisel järeleandmisi ei tehta, ütles ta.

Meetmete eesmärk on astuda vastu kasvavale radikaliseerumisele ja parandada «meie võimet koos elada», lausus Macron.

«Sekularism on ühtse Prantsusmaa tsement,» rõhutas ta, kuid lisas, et islamiusksete häbimärgistamine oleks arutu.

Seadusega lubatakse inimesel kuuluda mistahes usulahku ta soovib, ütles Macron, ent usukuuluvuse avalikku väljanäitamist ei saa mingil tingimusel lubada koolides ega avalikus teenistuses.

Macroni sõnul on valitsuse eesmärk «vabastada» islam Prantsusmaal välismõjudest, parandades seejuures mošeede rahastamise järelevalvet.

Lähema tähelepanu alla tulevad ka koolid ja ühendused, mis tegelevad peaasjalikult usukogukondadega.

Prantsusmaa on viimastel aastatel olnud sunnitud põhjalikult järelemõtlema oma vabariiklike väärtuse üle, mida on paljude hinnangul ohustama hakanud islamiäärmuslus ja rida terrorirünnakuid alates 2015. aastast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles