Poolas jätkusid meeleavaldused peaaegu täieliku abordikeelu vastu (1)

Copy
Meeleavaldus Poola abordiseaduse karmistamise vastu.
Meeleavaldus Poola abordiseaduse karmistamise vastu. Foto: Reuters / Scanpix

Poolas jätkusid laupäeval meeleavaldused peaaegu täieliku abordikeelu vastu.

Protestijad kandsid plakateid, millel kuulutati, et valitsus peab sõda naiste vastu.

Poola põhiseaduskohus tühistas neljapäeval abordiseaduse sätte ja lubas üht Euroopa rangeimat seadust veelgi karmistada, tekitades seeläbi sügavat pahameelt inimõiguslastes.

Peakohtunik Julia Przylebska ütles kohtuotsuses, et kehtiv seadus, mis lubab teha aborti väärarenguga loote korral, on põhiseadusega «ühildamatu».

Otsuse mõistis koheselt hukka Euroopa Nõukogu, mille inimõiguste volinik Dunja Mijatovic nimetas seda «kurvaks päevaks naiste õiguste jaoks».

Alates 1993. aastast on Poola lubanud aborti ainult juhul, kui rasedus on vägistamise või intsesti tagajärg, kui see kujutab ohtu ema elule, või kui loode on väärarenguga.

Kohtuotsus annab võimupartei Seadus ja Õigus (PiS) seadusandjatele võimaluse koostada eelnõu, millega keelataks raseduse katkestamine väärarengu korral.

Võimuerakonna rahvaasemikud avaldasid eelnõule, mis sai alguse petitsioonina, sel aastal toetust, kuid paljude Poola naiste pahameele tõttu saadeti asi põhiseaduskohtusse.

Kohust, mille peamine ülesanne on otsustada, kas seadused on kooskõlas põhiseadusega, reformiti 2016. aastal ning kriitikute sõnul on see nüüd täis võimupartei liitlasi.

Kolmekümne kaheksa miljoni elanikuga Poolas tehakse aastas alla 2000 seadusliku abordi, kuid naisõiguslaste hinnangul tehakse aastas kuni 200 000 aborti ebaseaduslikult või välismaal.

Meeleavaldajad on lubanud alustada esmaspäevast teede blokeerimist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles