Türgi tõrjus USA survet seoses Vene raketisüsteemi katsetusega (1)

Copy
Vene õhutõrjesüsteem S-400.
Vene õhutõrjesüsteem S-400. Foto: Reuters / Scanpix

Türgi tõrjus laupäeval USA kriitikat ja survet seoses Vene S-400 raketisüsteemi esimese katsetamisega.

«USA kaitseministeerium mõistab kõige karmimalt hukka Türgi 16. oktoobri õhutõrjesüsteemi S-400 katsetuse,» ütles Pentagon reedel avalduses.

Türgi jäi aga endale kindlaks.

«Türgi eesmärk ei ole kedagi ärritada, vaid tagada oma rahva julgeolek,» ütles Türgi kaitseministeeriumi eestkõneleja Sebnem Aktop.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kinnitas varem reedel, et eelmisel nädalal katsetati esimest korda Vene raketisüsteemi S-400.

«Me ei kavatse Ameerikalt selleks luba küsida,» lisas Erdoğan. President rõhutas, et USA seisukohad raketisüsteemi küsimuses Türgit ei seo.

Aktopi sõnul on katsetused osa «loomulikust protsessist». Ta rõhutas, et Türgi kasutab S-400 süsteemi seda NATO juhtimissüsteemi integreerimata, võttes eeskuju teistest alliansi liikmetest, kellel on Vene S-300 süsteemid.

Ankara on kaitsnud end väidetega, et Ühendriigid keeldusid neile omal ajal müümast Patriot-rakette, nii et Türgil ei jäänud muud üle, kui osta Vene süsteem.

Türgit ähvardavad sanktsioonid CAATSA-na tuntud 2017. aasta seaduse alusel, mis näeb ette karistust tähtsate relvaostude eest Venemaalt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles