ÜRO: tuumarelvade keelustamise lepe jõustub 90 päeva pärast (1)

Copy
Kunstnik Jesús Cruz Artiles (vasakul) oma Hiroshima ja Nagasaki tuumapommirünnaku ohvrite seinamaali ees Berliinis, mis loodi pommitamiste 75. aastapäeva puhul 6. august 2020.
Kunstnik Jesús Cruz Artiles (vasakul) oma Hiroshima ja Nagasaki tuumapommirünnaku ohvrite seinamaali ees Berliinis, mis loodi pommitamiste 75. aastapäeva puhul 6. august 2020. Foto: Felipe Trueba/epa/scanpix

Tuumarelvade keelustamise leppe ratifitseeris 50. riigina Honduras, mis tähendab leppe jõustumist 90 päeva pärast, teatas laupäeval ÜRO ametnik.

«See on võit inimkonnale ja turvalisema tuleviku lubadus,» ütles Rahvusvahelise Punase Risti Komitee (ICRC) president Peter Maurer avalduses. 

Ka teised vabaühendused tervitasid uudist, sealjuures ühendus International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), mis võitis 2017. aastal kõnealuse leppe eest Nobeli rahupreemia. 

«Honduras ratifitseeris just leppe 50. riigina, millega see jõustub ja tehakse ajalugu,» teatas ICAN Twitteris. 

Tuumarelvade keelustamise kokkulepe (TPNW), millega keelatakse tuumarelvade kasutamine, arendamine, tootmine, katsetamine, ladustamine, varumine ja nendega ähvardamine kiideti heaks ÜRO Peaassambleel 2017. aasta juulis 122 riigi toetusega. 

See peaks jõustuma nüüd 2021. aasta jaanuaris. 

Tuumarelvadega riigid USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Hiina ja Venemaa pole lepet allkirjastanud. 

Tuumarelvavastased loodavad, et leppe jõustumisel on sama mõju, mis rahvusvahelistel lepetel maamiinide ja kobarlahingumoona kohta, mis lõi stigma nende kasutamise ja varustamise suhtes ning võib muuta ka nende riikide käitumist, kes ei ole leppe osapooled. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles