Soomet vapustab teraapiakeskuse häkkimine ja väljapressimine

Copy
Petturid kasutavad järjest uusi skeeme, kuidas inimesi haneks tõmmata.
Petturid kasutavad järjest uusi skeeme, kuidas inimesi haneks tõmmata. Foto: Postimees/Scanpix

Soome siseminister kutsus valitsuse võtmeministrid pühapäeval erakorralisele kohtumisele, kuna häkker või häkkerid on sisse murdnud psühhoteraapia erakeskuse andmebaasi sooviga klientidelt lunaraha välja pressida.

Soome siseminister Maria Ohisalo kirjutas Twitteris, et võimud peavad seoses turvalisushäirega Vastaamo psühhoteraapiakeskuses andma ohvritele kiiret kriisiabi ning juhtum on šokeeriv ja väga tõsine.

Vastaamol on harukeskusi kogu Soomes ning ta on riigi tervishoiusüsteemiga lepingulistes suhetes. Keskus kahtlustab laupäeval tehtud avalduses, et klientide andmebaas delikaatse informatsiooniga varastati kahe rünnaku käigus, mis said alguse juba ligi kahe aasta eest, novembris 2018.

Tundmatud kurikaelad avaldasid vähemalt 300 patsiendi andmed nimede ja kontaktinfoga anonüümset sidetarkvara Tor kasutades. «Väljapressija on hakanud turvalisushäire ohvritega ühendust võtma, saates neile otseseid nõudekirju,» seisab Vastaamo avalduses.

Riiklik uurimisbüroo ütles pühapäeval, et juhtum võib puudutada kümnete tuhandete Vastaamo klientide andmeid. Politsei püüab võimalike kahtlustatavate jälile saada nii kodu- kui ka välismaal.

Praegu ei ole veel selge, kas varastatud teave puudutab diagnoose, raviseansside kohta käivaid märkmeid või muud potentsiaalselt kahjustavat teavet. 

Vastaamo on kutsunud kliente, kelle poole on rahanõudega pöördutud, viivitamatult ühendust võtma politseiga. 

Soome ajakirjanduse andmetel küsivad küberkurikaelad inimestelt 200 eurot bitcoin'ides, aga kui seda 24 tunni jooksul ära ei maksta, tõuseb summa 500 euroni. Ka psühhoteraapiakeskus ise on saanud suure lunarahanõude, mis ulatub 450 000 euroni bitcoin'ides.

Küberturvalisusega tegeleva soome ettevõtte F-Secure juhtivekspert Mikko Hyppönen peab juhtunut ootamatuks ja ka rahvusvaheliselt ebatavaliseks. «Ma ei tea, et kusagil maailmas oleks olnud tegemist nii ulatusliku patsientide andmete väärkasutusega,» ütles ta rahvusringhäälingule YLE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles