Venezuela väitel aitas Hispaania saadik opositsionääril põgeneda

Copy
Leopoldo Lopez perega kokkusaamisel Madridis.
Leopoldo Lopez perega kokkusaamisel Madridis. Foto: -/AFP

Venezuela valitsuse süüdistusel aitas Madridi suursaadik Caracases opositsiooni juhtivliikmel Leopoldo Lópezil Hispaaniasse põgeneda, edastas pühapäeval kohalik meedia.

Pealinnas Caracases Hispaania suursaadiku residentsis 18 kuud redutanud López põgenes riigist ja saabus Colombia kaudu pühapäeval Madridi.

Endine linnaosavanem López arreteeriti 2014. aastal, kui Venezuelas puhkesid opositsiooni meeleavaldused. Ta oli vangis mitu kuud, enne kui ta lubati koduaresti. Sõjaväeametnikud, kes hoidsid teda koduarestis, lubasid ta minema ja ta leidis varjupaiga Hispaania suursaadiku residentsis. 

«Hispaania diplomaatilise esinduse juht Venezuelas oli kurjategija Leopoldo Lópezi põgenemise peakorraldaja ja tunnistas kaasosalust,» kirjutati president Nicolás Maduro valitsuse avalduses.

Lópezi isa, kes on Hispaania Rahvapartei liige ja europarlamendi saadik, kinnitas varem päeval, et opositsionäär on teel Madridi, et kohtuda taas oma naise ja kolme lapsega.

Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó oli uudise üle rõõmus: «(President Nicolás) Maduro, sa ei kontrolli midagi.»

Guaidó kuulutas ennast Venezuela ajutiseks presidendiks 2019. aastal, väites, et Maduro tagasivalimine oli saavutatud pettusega. Teda tunnustab Venezuela riigipeana palju riike, ennekõike USA.

Madurol on jätkuvalt oma sõjaväe toetus, rahvusvahelisel areenil on tema tähtsamateks liitlasteks Venemaa, Iraan ja Kuuba. 

López põgenes eksiili natuke enne Venezuela parlamendivalimisi 6. detsembril. Opositsioon on kutsunud hääletust boikottima. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles