Kolmas katse relvarahuks Mägi-Karabahhis nurjus kiiresti (4)

Copy
Armeenia sõjaväelased Mägi-Karabahhis.
Armeenia sõjaväelased Mägi-Karabahhis. Foto: AP/Scanpix

Kolmas katse peatada nädalaid kestnud vaenutegevus Mägi-Karabahhi pärast nurjus kiiresti, Armeenia ja Aserbaidžaan vahetasid juba mõni minut pärast USA vahendatud relvarahu süüdistusi selle rikkumises.

Rahvusvahelised vahendajad üritavad leida võimalusi peatada teist kuud kestvad kokkupõrked rindejoonel ja tsiviilalade ründamine, mis on nõudnud sadu ohvreid. 

Viimase «humanitaarrelvarahu» kuulutas Washington välja pühapäeval, eelmistel nädalavahetustel nurjusid varasemad Venemaa ja Prantsusmaa vahendatud relvarahud.

Relvarahu pidi hakkama kehtima kell kaheksa esmaspäeva hommikul kohaliku aja järgi, kuid vähem kui tunni aja pärast teatas Aserbaidžaani välisministeerium, et Armeenia väed olevat rikkunud jõhkralt relvarahu ning tulistanud Terteri linna ja selle ümbruse külasid. 

Armeenia kaitseministeerium teatas omakorda, et Aserbaidžaani väed rikkusid relvarahu suurtükitulega rinde eri lõikudes. 

Karabahhi võimude sõnul jätkab Aserbaidžaan mürsurünnakuid tsiviilalade vastu ning tulistas rakette Martuni rajoonis asuva küla pihta.

Aserbaidžaani president Ilham Alijev ütles esmaspäeval rahva poole pöördudes, et Armeenia «rikkus viivitamatult» relvarahu. 

«Andsin meie relvajõududele korralduse ilmutada vaoshoitust ja mitte provokatsioonidele alluda,» ütles Alijev. 

Armeenia peaminister Nikol Pašinjan kirjutas Twitteris, et «hoolimata mitmest provokatsioonist, peetakse relvarahust kinni». 

«Armeenia pool järgib relvarahu rangelt,» kinnitas peaminister. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles