Opositsioon taotleb Moskva linnalt luba rahvakogunemise korraldamiseks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näärikaunistused Moskvas Maneeži väljakul.
Näärikaunistused Moskvas Maneeži väljakul. Foto: SCANPIX

Vene opositsiooni ja kodanikeliikumiste esindajad andsid Moskva linnavalitsusse sisse taotluse ausad valimisi toetava rahvakogunemise korraldamiseks 4. veebruaril.

Interfaxi andmetel võtsid sellest osa ajakirjanik Dmitri Bõkov, jurist Jelena Lukjanova, Solidaarsuse liikmed Sergei Davidis ja Nadežda Mitjuškina ning liikumise Valge Lint aktivist Igor Bakirov.

Mitjuškina kinnitusel algab protestimarss Kaluga väljakul, sealt edasi liigub rahvahulk piki Sadovoje Koltsod kuni Maneeži väljakuni.

Opositsioon loodab, et kella 14-19 toimuvast aktsioonist võtab osa 50 00 inimest.

Kuna inimeste meeleolu on Mitjuškina sõnul selline, et nad on valmis tulema tänavatele ka ilma linnavõimude loata, siis võimud rahvakogunemise kooskõlastamisest ei keeldu. «Kui linnavalitsus pakub välja muid variante, siis me kaalume neid,» lisas ta.

Protestimarsi korraldajad märgivad, et selle marsruut langeb kokku 4. veebruaril 1990 aset leidnud rahvakogunemisega, pärast mida eemaldati konstitutsioonist peatükk Venemaa Kommunistliku Partei juhtivast rollist.

Massimeeleavaldused Venemaal sai alguse pärast 4. detsembril 2011 korraldatud riigiduuma valimisi. Vaatlejad ja opositsiooni esindajad fikseerisid neil mitmeid rikkumisi. 10. ja 24. detsembril toimusid Moskvas rahvarohked kogunemised ausate valimiste toetuseks. Sarnaseid üritusi korraldati ka paljudes teistes Venemaa suurlinnades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles