Norra karmistab nakkuslaine ohjeldamiseks koroonapiiranguid

Copy
Norra peaminister Erna Solberg.
Norra peaminister Erna Solberg. Foto: EPA / Scanpix

Norra teatas esmaspäeval Euroopa ühest madalaimast koroonaviiruse nakkusmäärast hoolimata, et karmistab teise nakkuslaine kiireks peatamiseks piiranguid.

Eraüritustel osalejate arv piiratakse seniselt 200 inimeselt viiekümnele ja koju ei tohi külla lubada üle viie külalise väljaspoolt majapidamist.

"Saab teha kas väikseid kohandusi praegu... või võtta rangemaid meetmeid hiljem," ütles peaminister Erna Solberg. "Me valisime ettevaatlikkuse strateegia väiksemate piirangutega."

Norra on koroonaviiruse pandeemiast võrdlemisi kergelt pääsenud. Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) andmeil on riigis viimasel kahel nädalal olnud 37,7 uut haigusjuhtu 100 000 elaniku kohta. See on madalaim näitaja ECDC 31 liikmesriigi seas.

WHO andmeil on uute nakkusjuhtude arv viimase nädala jooksul aga 20 protsenti tõusnud.

Võimude teatel on hiljutise kasvu taga osalt rändtöölised viirusest rohkem mõjutatud riikidest nagu Poola. Välismaalt tulnud töölised peavad nüüd tegema testi iga kolme päeva tagant ja kõrge riskiga "punastest" riikidest tulijad peavad jääma kümneks päevaks karantiini.

Pealinnas Oslos teatati päev varem kohalike meetmete karmistamisest. Avalikes siseruumides, kus suhtlusvahemaa hoidmine pole võimalik, nõutakse nüüd maski kandmist. Varem oli maskinõue ainult ühistranspordis.

Baarid, mis peavad juba niigi keskööst tellimuste vastuvõtmise lõpetama, ei tohi enam uusi kliente pärast kümmet õhtul sisse lasta.

700 000 elanikuga Oslos oli septembris nädalas umbes 300 juhtumit, kuid läinud nädalal tõusis uute juhtude arv 425-ni.

"Need arvud näitavad meile, et nakatumine on Oslos kasvamas hoolimata asjaolust, et meil on Norra karmimad piirangud," ütles meer Raymond Johansen. "See tekitab minus muret."

Esmaspäeva seisuga oli Norras 17 908 koroonaviiruse nakkus- ja 279 surmajuhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles