Iraan tegi ÜRO-le üleskutse seista vastu USA ühepoolsusele

Copy
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif. Foto: AFP / Scanpix

Iraani välisminister tegi esmaspäeval ÜRO-s üleskutse astuda vastu USA ühepoolsusele ja mõistis hukka sõjad, mida Washington on alates 2001. aastast pidanud.

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif tegi pöördumise peaassambleele seoses ÜRO 75. aastapäevaga.

«Kaheksa vägivaldset sõda alates 2001. aastast, mille Ühendriigid on algatanud või millega nad on liitunud, terrorivastase sõja ettekäändel, on viinud sadade tuhandete süütute elude kaotamiseni, lugematute katkiste ühiskondade ja peredeni... ja enneolematu äärmusluseni,» ütles Zarif.

«On aeg seda muuta, säästes Ameerika verd ja rikkust, ja säästes maailma edasisest viletsusest,» lausus ta.

«Meie ÜRO peab, 75-aastasena, pühenduma taas sellele, et seista koos vastu ühepoolsusele ja sõjale.»

Iraan toetas 2001. aasta septembrirünnakute järel vaikselt Talibani režiimi kukutamist Afganistanis, kuid suhted USA-ga võtsid kiirelt taas pöörde halvemuse poole.

President Donald Trumpi valitsus on kehtestanud Iraanile ühepoolsed sanktsioonid, lootes teha lõpu islamivabariigi toetusele relvarühmitustele Lähis-Idas.

Viimastel kuudel pole aga Trumpi valitsus suutnud veenda ÜRO Julgeolekunõukogu Iraanile relvaembargot kehtestama ja ka Washingtoni liitlased on Iraani-suunalise poliitika suhtes kahtlusi väljendanud.

ÜRO 75. aastapäevale pühendatud virtuaalkohtumine algas 21. septembril, kuid et paljud riigid eirasid nõuet hoida pöördumised kolme minuti raames, kanti viimased kõned ette esmaspäeval.

Enamik esmaspäeval esitatud pöördumisi olid salvestatud juba varem ja viimase kuu jooksul pole neid uuendatud, ütlesid allikad ÜRO-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles