Lõuna-Rootsi elanikel soovitati läbikäimist piirata

Copy
Rootsi riigiepidemioloog Anders Tegnell kaldub arvama, et kuigi riigis võib nakatumine edaspidi kord tõusta, kord langeda, siis koroonaviiruse teist lainet Rootsis ei tule.
Rootsi riigiepidemioloog Anders Tegnell kaldub arvama, et kuigi riigis võib nakatumine edaspidi kord tõusta, kord langeda, siis koroonaviiruse teist lainet Rootsis ei tule. Foto: Pontus Lundahl / TT News Agency / Reuters / Scanpix

Rootsi soovitas teisipäeval riigi lõunaosa elanikel piirata omavahelist läbikäimist pärast eelmisel nädalal kasvanud koroonaviiruse nakkusjuhtumite arvu.

Rootsi terviseamet soovitas riigi põhjaosas asuva Uppsala lääni elanikel vältida kaks nädalat ühistransporti ja mitte kohtuda inimestega väljaspool oma majapidamist. 

Sama soovitus anti nüüd lõunapoolseima Skåne lääni elanikele, kuid kolmeks nädalaks. 

Samuti peaksid inimesed vältima kohtumisi ja kultuuriüritusi ja hoiduma avalikest siseruumidest nagu poed, muuseumid, raamatukogud ja jõusaalid. 

Erinevalt teistest riikidest, kus koroonaviiruse teist lainet takistatakse kohustuslike nõuetega, annavad Rootsi võimud juriidiliselt mittesiduvaid soovitusi. 

"See on karm sügis ja muutub tõenäoliselt hullemaks, enne kui see läbi saab," ütles Rootsi valitsuse epidemioloog Anders Tegnell pressikonverentsil. 

«Läinud nädalal kasvas uute nakkusjuhtumite arv 70 protsenti eelneva nädalaga võrreldes, mis on üks suurimaid tõuse, mida näinud oleme,» ütles Tegnell. 

Samuti peetakse kohalike võimudega läbirääkimisi soovituste laiendamiseks teistes piirkondades, ütles ta. 

Rootsi sattus koroonaviiruse pandeemia ajal tähelepanu keskpunkti, kuna kohustuslike sulgemismeetmete asemel soovitas Rootsi oma elanikel lähtuda isiklikust vastutustundest. 

Kuigi küsitluste järgi toetab enamik rootslasi seda lähenemist, siis sellel on ka oma kriitikuid. 

Sealjuures süüdistati Rootsit oma elanike eludega mängimises pandeemia algusajal, kui Rootsi COVID-19 surmajuhtumite arv kasvas suuremaks kui karmimad meetmed kehtestanud naaberriikides.

Teisipäevase seisuga on Rootsis registreeritud kokku 115 785 nakkusjuhtumit ja 5918 surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles