Valgevene opositsioon üritab streigiga Lukašenkat murda (2)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Kaader esmaspäevasest pensionäride marsist Minskis, millega liitusid ka õpilased.
Kaader esmaspäevasest pensionäride marsist Minskis, millega liitusid ka õpilased. Foto: STR/EPA/Scanpix

Pärast seda, kui Valgevene president Aljaksandr Lukašenka ei nõustunud täitma opositsiooni esitatud ultimaatumit tagasi astuda, otsustasid demokraatiameelsed hammustada režiimi sealt, kus see kõige rohkem haiget teeb.

25. oktoobri südaöö oli tähtaeg, mil Lukašenka oleks pidanud ametist lahkuma. Ootuspäraselt see nii ei läinud ja järgmisel päeval otsustasid opositsiooni toetajad lükata sisse järgmise käigu ning alustada üleriigilist streiki. Kuigi praegu ei ole massilisi sulgemisi näha, märkis üks opositsioonijuhte Svjatlana Tsihhanovskaja, et seisak on alles alanud.

«Streik ei kukkunud läbi, ükskõik mida režiimi toetajad – keda on aina vähem – selle kohta ütlevad,» märkis 9. augusti presidendivalimistest alates Leedus elanud Tsihhanovskaja RFE/RLile.

Vallandamised ja hoiatused

Kuigi riigi tööstusministeerium kinnitas, et tehased töötavad tavapäraselt, teatas meedia tööliste koosolekutest suurettevõtetes Grodno Azot, Belarusneft, Minski Raskeveokitetehas (MZKT), Minski Traktoritehas (MTZ) ja Minski Elektrotehnikatehas. Sotsiaalmeedia andmetel oli esmaspäeva hommikuks laekunud üle saja streigiteate.

Peaminister Roman Golovtšenka sõnul on üleskutsed streigile sama hästi kui riigivastane tegevus. «Need on otsesed üleskutsed kahjustada meie riiki ja inimesi, kes selles riigis elavad ja töötavad. Lõppude lõpuks ei ole üleskutse peatada äritegevus midagi muud kui meie konkurentidele raja puhastamine,» lausus Golovtšenka eile.

Eile täitus meeleavalduste 80. päev ning möödus üle kahe kuu sellest, kui töötajate liidud esitasid ultimaatumi hakata streikima, kui ei täideta peamisi nõudmisi, nende hulgas Lukašenka tagasiastumist, valimiste ebalegitiimsuse tunnistamist ja teisitimõtlejatevastase vägivalla lõpetamist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles