Hiina hoiatas Ühendriike Sri Lanka survestamise eest

Copy
Mike Pompeo ja tema naine Susan Colombo lennuväljal.
Mike Pompeo ja tema naine Susan Colombo lennuväljal. Foto: -/AFP

Hiina saatkond hoiatas teisipäeval Ühendriike Sri Lanka võimude survestamise eest, kui USA välisminister Mike Pompeo saabus riiki visiidile.

Pompeo alustas esmaspäeval Indias Aasia-ringsõitu, mis tema sõnul keskendub «Hiinast lähtuvatele ohtudele». Indiast siirdus Pompeo Sri Lankale ja külastab seejärel Maldiive ja Indoneesiat.

Eeldatavasti soovitab Pompeo Sri Lanka võimudel langetada «keerulisi valikuid» suhetes Hiinaga, mis on viimastel aastatel riigile pakkunud olulisi investeeringuid ja diplomaatilist tuge.

«Taunime, et USA kasutab välisministri visiiti ära võimalusena külvata erimeelsusi Hiina ja Sri Lanka suhtesse ning üritab neisse sekkuda survestades ja kiusates Sri Lanka võime,» märgiti Hiina saatkonna avalduses.

«Ma olen kindel, et minu kohtumised sisaldavad ka arutelusid selle üle, kuidas vabad riigid saavad teha koos tööd tõrjumaks ohte, mida kätkeb Hiina Kommunistlik Partei,» ütles Pompeo enne visiiti ajakirjanikele.

«Kagu-Aasia riigid tahavad tagada oma põhiõigused - oma merendusõigused, suveräänsuse õigused, võimalused ajada äri viisil nagu nad ise tahavad ja mida Hiina kompartei jätkuvalt ohustab,» lisas Pompeo.

Hiina on Sri Lankal ja Maldiividel hoogsalt kulutanud tähtsatele taristutele, mis tekitab muret nii Ühendriikides kui Indias.

Sri Lanka presidendi Gotabaya Rajapaksa vend, endine riigipea Mahinda Rajapaksa laenas Hiinalt miljardeid dollareid sadamate, maanteede ja raudteede ehitamiseks. Osa neist on jätnud riigi tohutu laenukoorma alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles