ÜRO tuumajärelevalve: Iraan ehitab uut maa-alust tuumarajatist

BNS
Copy
Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juht Rafael Mariano Grossi.
Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juht Rafael Mariano Grossi. Foto: Xinhua / Scanpix

ÜRO tuumajärelevalve inspektorid on kinnitanud, et Iraan ehitab uut maa-alust tsentrifuugitehast pärast eelmise plahvatamist, ütles teisipäeval Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) peadirektor Rafael Grossi.

Iraan jätkab ka väherikastatud uraani varumist, kuid tuumarelva ehitamiseks pole seda piisavalt, ütles Grossi intervjuus The Associated Pressile. 

Pärast juulis toimunud Natanzi tuumarajatise plahvatust teatas Teheran, et ehitab uue, turvalisema ehitise lähedalasuvates mägedes. Satelliitfotod piirkonnast Isfahani provintsis pole ilmselgeid märke kaevamistööst paljastanud. 

«Nad on alustanud, kuid see pole valmis,» ütles Grossi. «See on pikk protsess.»

IAEA peasekretäri sõnul ei saa ta üksikasju jagada, sest tegemist on salastatud informatsiooniga. Iraani missioon ÜRO juures küsimust ei kommenteerinud. 

Iraani tuumaprogrammi juht Ali Akbar Salehi ütles eelmisel kuul riigitelevisioonile, et hävitatud maapealne rajatis asendatakse turvalisema rajatisega «Natanzi ümbritsevate mägede südames». Natanzis asub ka riigi peamine uraani rikastamise rajatis. 

Iraan peab juulikuist plahvatust sabotaažiks, kuid pole täpsustanud, keda selles kahtlustatakse. 

Aastal 2015 sõlmitud rahvusvaheline tuumalepe näeb ette, et Iraanil on lubatud toota teatud koguses rikastatud uraani mittesõjalistel eesmärkidel. Iraanile lubasid leppe teised osapooled majanduslikke ergutusmeetmeid, kuid USA astus leppest ühepoolselt 2018. aastal välja ja taaskehtestas Iraanile sanktsioonid. 

Saksamaa, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa ja Hiina on üritanud lepet elus hoida. 

Iraan on pärast USA väljaastumist sammhaaval rikkunud leppes sätestatud piire uraani kogusele, selle rikastatuse astmele ja teisi nõudeid.

Iraan on sellest hoolimata taganud IAEA inspektoritele täieliku ligipääsu oma tuumarajatistele, ütles Grossi.

Teherani sõnul neil tuumapommi ehitamise kavatsust ei ole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles