Saksamaa sulgeb kuuks restoranid, kultuuri- ja meelelahutussektori

Copy
Naine maskiga Berliini tänaval.
Naine maskiga Berliini tänaval. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Saksa liidumaade juhid leppisid kolmapäeval videokonverentsil kantsler Angela Merkeliga kokku, et riigis suletakse neljaks nädalaks restoranid, baarid, kinod, teatrid ja teised kultuuri- ja meelelahutusasutused, et takistada koroonaviiruse järsku levikut.

Meetmed jõustuvad esmaspäeval ning kestavad novembri lõpuni. Lubatud ei ole rohkem kui kahe leibkonna, kokku 10 inimese kogunemised.

«Me peame tegutsema, ja kohe, et vältida akuutset riikliku tervishoiu eriolukorda,» ütles Merkel.

Kauplused ja haridusasutused jäävad avatuks, erinevalt pandeemia esimesest lainest märtsis ja aprillis. Restoranid võivad toitu kaasa müüa.

Merkel kutsus inimesi vältima mittevajalikku reisimist. Ööbimiskohad jäävad avatuks vaid turismiga mitte seotud eesmärkidel reisijatele. Kinni pannakse ka ujulad, spordisaalid ja teised spordirajatised. 

Piirangute majandusmõju leevendamiseks annab riik meetmete tõttu enim kannatavatele sektoritele kuni 10 miljardit eurot abi.

Merkel tunnistas, et meetmed on ranged ja järsud, kuid praegune nakatumistase võib tervishoiusüsteemi üle koormata. Otsus langetati vaid mõned tunnid pärast seda, kui Saksa tervishoiuvõimud teatasid 14 964 uuest tuvastatud koroonanakkusest viimase ööpäeva jooksul. Sellega tõusis nakatumiste koguarv 449 275-ni.

Uute nakkusjuhtude arv on nädalaga kahekordistunud ja intensiivravipatsientide arv on kahekordistunud 10 päevaga, märkis Merkel.

«Kurv tuleb taas madalaks saada, et kontaktsete jälitamist saaks hakata jälle läbi viima,» ütles kantsler ja lisas, et kolmel juhul neljast ei suudeta tuvastada, kust nakkus saadi.

83 miljoni elanikuga Saksamaal on Covid-19 nõudnud 10 098 inimese elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles