Merkel hoiatab valede eest koroonavastases võitluses

Copy
Kantsler Angela Merkel
Kantsler Angela Merkel Foto: Reuters / Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel õigustas täna valitsuse kehtestatud uusi rangeid koroonapiiranguid ning hoiatas propaganda ja vandenõuteooriate eest, mis kahjustavad võitlust pandeemiaga.

Rahva seas populaarne Merkel kutsus sakslasi piirangutest kinni pidama ja mitte kuulama neid, kes keelduvad tunnistamast teaduspõhiseid meetmeid nakkuse leviku peatamiseks.

«Lubage mul selgelt välja öelda: valed ja desinformatsioon, vandenõuteooriad ja vihkamine ei õõnesta mitte üksnes demokraatlikku debatti, vaid ka võitlust koroonaviirusega,» ütles Merkel parlamendis.

Kantsleri kõne katkestasid mitmel korral vahelehüüded paremäärmusliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) ridadest, mis omakorda sundis spiiker Wolfgang Schäublet sekkuma ja ähvardama korrarikkujaid karistusega.

Merkel leppis eile videokonverentsil 16 liidumaa juhitidega kokku, et riigis suletakse neljaks nädalaks restoranid, baarid, kinod, teatrid ja teised kultuuri- ja meelelahutusasutused, et takistada koroonaviiruse järsku levikut.

Meetmed jõustuvad esmaspäeval ning kestavad novembri lõpuni.

Kauplused ja haridusasutused jäävad avatuks, erinevalt pandeemia esimesest lainest märtsis ja aprillis. Restoranid võivad toitu kaasa müüa.

Merkel sai piirangutele toetuse kõigilt erakondadelt, aga tööstusgrupid hoiatasid, et väikeettevõtetel on ellujäämisega raskusi hoolimata valitsuse lubatud 10 miljardi euro suurusest abist.

Viimastel kuudel on Saksamaal sagenenud koroonaskeptikute protestid, mis mõnikord lähevad vägivaldseks.

Merkel ütles täna rahvaesindajatele, et olukorras, kus nakkusjuhtude arv nädalaga kahekordistub ja intensiivraviosakondade vastuvõtuvõime piirid on lähedal, on ranged piirangud ainus vastutustundlik valik.

«Meetmed, mida me rakendame, on asjakohased, vajalikud ja proportsionaalsed,» kinnitas ta.

Merkeli sõnul seisab Saksamaa talve saabudes raske olukorra ees. «Talv tuleb karm – neli rasket kuud – aga see saab otsa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles