USA valitsus arvas hallhundi kaitsealuste liikide seast välja

Copy
Hundid
Hundid Foto: AP/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi valitsus arvas neljapäeval hallhundi kaitsealuste liikide seast välja, hunte on kogu riigis umbes 6000.

Valitsuse otsus võimaldab ikoonilist kiskjat ulatuslikumalt jahtida.

Looduskaitseorganisatsioonid taunisid koheselt otsust, märkides, et huntide populatsioon on vaid osaliselt toibunud sestpeale, kui liik esimest korda 1974. aastal kaitse alla võeti. Hallhunt on sellegipoolest kadunud suurest osast varasematest elupaikadest.

Looduskaitseametnike hinnangul on praegu hallhundi populatsioon kogu riigis umbes 6000 isendit. See arv ei hõlma Alaskat.

Hallhunt oli peaaegu välja suremas, kui USA valitsus toetas 1930-ndatel aastatel nende jahtimist.

Siseminister David Bernhardt aga märkis, et Trumpi administratsiooni samm peegeldab valitsuse jätkuvat panustamist liikide säilitamisse, mis põhineb seaduse parameetritel ning parimal teaduslikul informatsioonil, mis on kättesaadav.

Eelmisel aastal avaldas 1,8 miljonit ameeriklast vastuseisu hallhundi väljaarvamisele kaitsealuste liikide nimekirjast, kui tehti ettepanek sellise sammu astumiseks. Protestijate seas olid ka 86 kongresmeni ja 100 teadlast, kes kutsusid valitsust asja uuesti kaaluma.

Trumpi valitsuse otsus võimaldab Minnesota, Michigani ja Wisconsini osariigil taasalustada huntide küttimist. See keelati 2014. aasta kohtuotsusega.

Huntide küttimine on olnud lubatud vaid neljas osariigis - Alaskas, Montanas, Idahos ja Wyomingis.

Tagasi üles