Briti Tööparteis käärib eksjuhi liikmesuse peatamise järel

Copy
Briti Tööpartei eksjuht Jeremy Corbyn.
Briti Tööpartei eksjuht Jeremy Corbyn. Foto: PA/Scanpix

Briti opositsiooniline Tööpartei ärgitas täna oma liikmeid seisma vastu antisemitismile ja mitte taaselustama erakonna siseheitlusi pärast endise vasakpoolse liidri Jeremy Corbyni liikmesuse peatamist.

Corbyni liikmesus peatati pärast seda, kui ta ütles, et ei nõustu kõigi väidetega võrdõiguslikkuse ja inimõiguste komisjoni (EHRC) raportis, kus toodi välja, et tema ametiajal pisendati juutidest liikmete kaebuste tähtsust või jäeti need sootuks tähelepanuta.

Partei uus liider Keir Starmer nimetas raportit häbiplekiks Tööparteile ja ütles, et on sügavalt pettunud Corbynis süü ajamise pärast erakonna kriitikute ja meedia kaela.

EHRC raportis toodi välja juudivastane sõim veebis ja partei kohtumistel Corbyni võimuajal, aga ka partei vasakpoolsete liikmete saadetud tapmisähvardused.

Juudi töölisliikumise juht Mike Katz nimetas otsust Corbyni liikmesus peatada «julgeks ja õigeks» ning lubas teha Starmeriga koostööd «selle häbiväärse ajajärgu selja taha jätmiseks».

Peaminister Boris Johnsoni konservatiivid üritavad lõhesid Tööpartei ridades ära kasutada ja on märkinud, et Starmer oli Corbyni varivalitsuse liige, kui antisemitism probleemiks kujunes.

Corbyn ise on lubanud otsuse vastu võidelda ja tema toetajad on mobiliseerumas. Radikaalne ühendus Momentum plaanib reedeks veebimeeleavaldust Starmeri vastu, kellele heidetakse ette vasakleeri ründamist.

Corbyni liitlane Len McCluskey, kes juhib ametiühingut Unite, mis on Tööpartei suuremaid rahastajaid, hoiatas, et liikmesuse peatamine «tekitab erakonnas kaost ja õõnestab Tööpartei šansse üldvalimised võita».

Ent valijad pöördusid juba läinud üldvalimistel Corbyni vastu, andes detsembris ülekaaluka võidu Johnsoni konservatiividele.

Hiljutised arvamusküsitlused näitavad ka, et avalikkuse toetus mõõdukale Starmerile on suurem, kui tema äärmuslikumale eelkäijale.

«Ma ei taha Tööparteid lõhestada. Ma kandideerisin Tööpartei liidriks lubadusega, et toon parteisse ühtsust ja võitlen ka antisemitismiga,» ütles Starmer Sky Newsile.

«Need mõlemad on tehtavad. Pole põhjust, miks meie parteis peaks olema kodusõda.»

Tagasi üles