Tansaania presidendivalimised võitis suure häälteenamusega ametisolev riigipea

Copy
Tansaania president John Pombe Magufuli hääletamas.
Tansaania president John Pombe Magufuli hääletamas. Foto: Reuters/ScanPix

Tansaania presidendivalimised võitis suure häälteenamusega ametisolev riigipea John Magufuli, kes kogus 84 protsenti häältest, teatas reedel keskvalimiskomisjon.

Opositsiooni peamine presidendikandidaat Tundu Lissu sai vaid 13 protsenti häältest.

«Keskvalimiskomisjon kuulutab võitjaks John Magufuli, kes kogus enamuse häältest,» ütles komisjoni esimees Semistocles Kaijage.

Lissu ütles juba neljapäeval, et ta ei tunnusta sel nädalal toimunud valimiste ametlikke tulemusi, sest rikkumised saatsid hääletust «kõigil tasanditel».

«See, mis eile toimus, ei olnud valimine ja sellepärast me seda ei tunnusta. Me ei nõustu tulemustega,» ütles Lissu Dar es Salaamis ajakirjanikele.

Paremtsentristist 52-aastane Lissu oli teist ametiaega taotleva president John Magufuli peamine konkurent.

Valimiskomisjoni esialgsete tulemuste kohaselt kaotab opositsioon ka võtmetähtsusega parlamendikohti. 

Lissu naasis kodumaale juulis, kui oli 16 kuulihaavaga kolm aastat välismaal ravil olnud. Opositsioonijuht usub, et tema vastu sooritati poliitilise mõrva katse.

«Tansaania seadustele ja rahvusvahelisele parimale praktikale vastavaid valimisi meil ei olnud. Meil on lihtsalt üks jõuk, kes on otsustanud kasvõi nui neljaks võimule jääda,» oli Lissu kriitiline.

Enne valimisi väljendas opositsioon valimiste aususe pärast muret, sest keskvalimiskomisjon koosneb üksnes Magufuli määratud inimestest. Demokraatia ja sõnavabaduse üha jõulisemale mahasurumisele on Tansaania puhul tähelepanu juhtinud ka erinevad vaatlejad.

Tansaanias on kokku üle 29 miljoni registreeritud valija ning poolautonoomsel Sansibari saarel, kus valiti ka kohalikke võimuorganeid, lisandub veel 566 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles