Biden ühendab Michiganis jõud Obamaga, Trump suundub Pennsylvaniasse

Copy
Joe Biden ja Donald Trump kampaaniarajal.
Joe Biden ja Donald Trump kampaaniarajal. Foto: AFP/SCANPIX

USA presidendikandidaadid jätkavad laupäeval kampaaniat lähestikku asuvates osariikides – riigipea Donald Trump teeb kihutustööd Pennsylvanias ja Joe Biden Michiganis. 

Neid mõlemaid peetakse kaalukeeleosariikideks. 

Bideniga liitub laval ka Ühendriikide endine president Barack Obama. Tegemist on esimese korraga, kus Obama ja tema endine asepresident koos kampaaniat teevad. 

Obama on varem Bideni heaks kampaaniat teinud üksi näiteks Floridas, kus ta arvustas muu hulgas Trumpi toimetulekut koroonakriisiga.

Trump võitis nelja aasta eest nii Michiganis kui Pennsylvanias. Ent Biden on portaali FiveThirtyEight andmeil praegu juhtpositsioonil mõlemas osariigis. Pennsylvanias on valijamehi 20 ja Michiganis 16.

Texase osariigis on juba praeguseks hetkeks hääletatud rohkem kui 2016. aasta presidendivalimistel, teatas teiste seas uudistekanal CNN. Osariigis on eelhääletanud juba üle üheksa miljoni inimese, samas kui 2016. aasta valimistel oli hääletanuid kokku alla üheksa miljoni. 

Texas on olnud kaua aega vabariiklaste kants, kuid demokraatide toetus osariigis on kasvanud ja Bidenil nähakse võimalust seal isegi võita. Arvamusuuringute kohaselt on Trumpil Texases siiski väike edumaa. 

Texase võitja saab 38 valijameest. Osariik läks demokraatidele viimati 1976. aastal. 

Michiganis reedel kampaaniat teinud Trumpi avaldused arstide ja COVID-19 surmade kohta on tekitanud kummastust. President väitis tõendeid esitamata, et arstid saavad rohkem raha, kui keegi koroonaviiruse põhjustatud haiguse tagajärjel sureb. 

Ta väitis, et arstid registreerivad muudel põhjustel aset leidnud surmajuhtumid raha pärast koroonasurmadeks.

«Meie arstid saavad lisaraha, kui keegi sureb COVID-19 nakkuse tõttu. Te teate ju seda, eks? Ma pean silmas, et meie arstid on targad inimesed,» vahendas Briti ajaleht Guardian Trumpi sõnu. 

Tervishoiuametnike hinnangul on USA-s siiski statistikasse jõudnud vähem koroonaviirusega seotud surmajuhtumeid kui neid tegelikult on. Reedeõhtuse seisuga oli COVID-19 tagajärjel surnud 229 347 ameeriklast ehk rohkem kui kuskil mujal maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles