Gruusias kinnitavad nii valitsus kui ka opositsioon valimisvõitu

Copy
Gruusia endine peaminister Bidzina Ivanišvili.
Gruusia endine peaminister Bidzina Ivanišvili. Foto: David Mdzinarishvili/David Mdzinarishvili/TASS

Nii Gruusia võimupartei kui ka opositsioonijõud kuulutasid laupäeval vastakaid tulemusi näidanud erinevate lävepakuküsitluste alusel oma valimisvõitu.

Valitseva «Gruusia Unistuse» juht, miljardärist endine peaminister Bidzina Ivanišvili ütles, et tema partei «võitis valimised kolmandat korda järjest». Võitu kuulutas ka peaminister Georgi Gahharia, kes nimetas parlamendivalimisi demokraatlikeks. 

«Me võitsime! Aitäh Gruusia kodanikele, kes täna otsuse langetasid,» kirjutas ta Facebookis, lubades rahvale Euroopa tulevikku. Ent samas kinnitas eksiili surutud endine president Mihheil Saakašvili, et hoopis «opositsioonierakondi saatis suur triumf».

«Opositsioonijõud peavad nüüd moodustama rahvusliku ühtsuse valitsuse,» ütles Saakašvili teleintervjuus Ukrainast, kus ta tegutseb president Volodõmõr Zelenskõi reforminõustajana. Saakašvili Ühtne Rahvuslik Liikumine (UNM) ja väiksemad opositsioonijõud panid valitsuspartei võitmiseks valimisel seljad kokku. Ekspresident märkis, et ei kavatse ise peaministriks pretendeerida. 

Gruusia keeruka valimisseaduse tõttu selgub 150-liikmelise parlamendi koosseis lõplikult alles novembri lõpus. Valimisi jälgivad OSCE vaatlejad ning esimesi tulemusi on oodata kell 20.00.

Valitsusmeelse Imedi TV lävepakuküsitlus näitab Gruusia Unistuse 55-protsendist toetust, aga opositsiooniline Mtavari TV kinnitas, et opositsioon on saanud 52 protsenti kõigist häältest. 

«Opositsioonijõud peavad nüüd moodustama rahvusliku ühtsuse valitsuse,» ütles Saakašvili teleintervjuus Ukrainast, kus ta tegutseb president Volodõmõr Zelenskõi reforminõustajana. Saakašvili UNM ja väiksemad opositsioonijõud panid valitsuspartei võitmiseks valimisel seljad kokku. 

Vastakad teated pingestavad veelgi olukorda ning kardetakse poliitilise ebastabiilsuse kasvu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles