Hollandi peaminister Rutte taotleb valimistel neljandat ametiaega

Copy
Hollandi peaminister Mark Rutte.
Hollandi peaminister Mark Rutte. Foto: REMKO DE WAAL/EPA

Hollandi liberaalne peaminister Mark Rutte kinnitas, et on valmis taotlema neljandat ametiaega ja juhtima riigi välja koroonaviiruse pandeemiast.

«Olen veendunud, et mul on jätkamiseks ideid ja energiat,» ütles Rutte laupäeval ajalehes De Telegraaf avaldatud intervjuus. «Ma tahan selle tohutu katsumuse lõpuni viia,» ütles juba kümme aastat valitsusohje hoidnud 53-aastane Rutte.

Tema Vabaduse ja Demokraatia Rahvapartei (VVD) kinnitas seda ka veebilehel Rutte avaldusega, et ta soovib korra veel peaminister olla. Hollandis on valimised tuleva aasta 17. märtsil. 

Uuringufirma Ipsos hinnangul võiks VVD praeguse seisuga saada parlamendi alamkojas 42 kohta 150-st. Geert Wildersi paremäärmuslik Vabaduspartei liigub 20 parlamendikoha ja kristlikud demokraadid 17 koha kursil.

Ruttet tuntakse poliitikas kindla käena ja pärast koroonaviiruse puhkemist kasvas VVD populaarsus kõvasti tänu tema «intelligentse sulgemise meetmetele», mis jätsid piisavalt vabadust ja vältisid riigi täielikku lukkupanekut. 

Ipsose järgi toetab Rutte paremtsentristlikku valitsust kokku 62 protsenti hääletajatest. Esimese liberaalse peaministrina alates 1918. aastast on ta juhtinud nüüd juba kolme koalitsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles