Prantsuse politsei vabastas Lyoni preestri tulistamises kahtlustatava

Copy
Kreeka õigeusu kirik Lyonis, kus preestrit tulistati.
Kreeka õigeusu kirik Lyonis, kus preestrit tulistati. Foto: LAURENT CIPRIANI/AP

Prantsuse politsei lasi pühapäeval vabaks mehe, keda esialgu kahtlustati Kreeka õigeusu preestri tulistamises Lyonis.

Politsei laiendas otsinguid preestrit haavanud relvastatud mehe leidmiseks. Tulistamise hetkel oli preester sulgemas oma ametiresidentsi ust Lyoni linnas asuvas Kreeka õigeusu kirikus.

Lyoni prokuratuur teatas, et mees, kes varsti pärast laupäevast tulistamist vahi alla võeti, vabastati pärast seda, kui ei leitud tõendeid tema seotuse kohta tulistamisega. Seetõttu viibib vaimuliku ründaja ilmselt endiselt vabaduses.

Preester on pärast kärbikust tulistamist kriitilises seisundis, ütles üks politseiametnik.

Kreeka õigeusu piiskopkond Prantsusmaal ütles, et ohvriks oli isa Nikolaos Kakavelakis ning et pärast Lyoni kirikus töötatud aega pidi Kakavelakis varsti naasma Kreekasse. «Palvetame ta kiire tervenemise eest ning mõistame üheselt hukka kõik vägivalla vormid,» teatas kirik.

Tulistamise motiiv pole teada. Terrorismivastaste juhtumitega tegelevad süüdistajad juhtumi uurimisega ei tegele ning Lyoni prokuratuur avas mõrvakatse uurimise.

Prantsusmaa on kõrgendatud valmisolekus alates kolme inimese tapmisest neljapäeval Nice'i kiriku ees. Üle kogu maailma on puhkenud pinged Prantsuse ajakirjas avaldatud prohvet Muhamedi pilapiltide tõttu. Prantsuse peaminister lubas religiooniga seotud paikadele suuremat kaitset.

Pinged olid õhus ka Lyoni Kreeka õigeusu kogukonnas. Prantsuse ajakirjanduse teatel oli Kreeka kodanikust preestril pikk õiguslik vaidlus endise mungaga, kes mõisteti süüdi laimus.

Kreeka õigeusu kiriku pea Prantsusmaal, Emmanuel Adamakis, lausus Prantsuse raadiojaamale Europe 1, et Kakavelakis ei pidanud Lyonis enam jumalateenistusi ning «tal oli palutud naasta Kreekasse».

Ilmselt toimus rünnak kiriku taga asuval väikesel siseõuel, kus preester oma kirikule kuuluvas ametikorteris elas, lausus Adamakis.

Antoine Callot, teise Lyonis asuva Kreeka õigeusu kiriku preester, lausus Associated Pressile, et linna Kreeka õigeusu kogukond pole saanud mingeid ähvardusi, kuid lisas, et palus kohe pärast laupäevast vahejuhtumit politseilt oma kirikule kaitset.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles