Politico: ka Trumpi võit toob USA valitsusse suuri muutusi (1)

BNS
Copy
Joe Biden ja Donald Trump kampaaniarajal.
Joe Biden ja Donald Trump kampaaniarajal. Foto: AFP/SCANPIX

USA president Donald Trump ja tema tähtsamad abid kavandavad suuri muudatusi valitsuses juhuks, kui valimistel õnnestub võit koju tuua, kirjutas pühapäeval Politico.

Muudatused puudutavad eelkõige tervishoiu- ja julgeolekuvaldkonnaga seotud võtmeametnikke, kes presidendi hinnangul on ebalojaalsed, on keeldunud algatamast tema nõutud juurdlusi või taotlenud rangemat joont koroonaviiruse vastu. 

Kahe Valgele Majale lähedase vabariiklase sõnul on Trumpi ametnikud juba asunud otsima tervishoiueksperte, kes võiksid hakata juhtima valitsusameteid, mis tegelevad võitlusega pandeemia vastu ja kontrollivad tervisekindlustussüsteemi.

Trumpi esimesel ametiajal on kabinetitaseme 23 ametnikust kõik neli aastat vastu pidanud vaid seitse. Paljud, teiste seas välisminister Rex Tillerson, keskkonnakaitsameti juht Scott Pruitt ja tervishoiuminister Tom Price on lahkunud suure tüliga.

Praegu peetakse tõenäoliseks tervishoiuminister Alex Azari, haiguste kontrolli ja ennetuse keskuste juhi Robert Redfieldi, riikliku tervishoiuinstituudi juhi Francis Collinsi ja Medicare ja Medicaid keskuste juhi Seema Verma lahkumist. 

President ise kaalub võimalust vahetada välja Föderaalse Juurdlusbüroo, Luure Keskagentuuri ja Pentagoni juhtivad Chris Wray, Gina Haspeli ja Mark Esperi. Wray ja Esperiga ei ole Trump rahul seepärast, et nood keeldusid uurimast tema tõenditeta süüdistust, nagu sepitsenuks Barack Obama Valge Maja tema ja ta 2016. aasta kampaania vastu vandenõu.

Kaitseminister Esper valmistas presidendile pettumuse aga sellega, et ei võtnud rohkem ette relvajõudude bürokraatia vastu, mida Trumpi nõunikud on kirjeldanud «süvariigina».

See poleks esimene kord, kui Trump vahetult pärast valimisi ministreid vahetaks. 2018. aasta vahevalimiste järel tabas see saatus justiitsminister Jeff Sessionsit, järgnevatel kuudel ka kaitse- ja sisejulgeolekuministrit. 

Valge Maja nõunike sõnul saadab Trump Esperi, Haspeli ja Wray erru pea sama kiirelt, nagu ta toimis Sessionsiga, arvestades tema pettumust nende töös.

Valge Maja pressibüroo keeldus kommentaaridest.

«Meil ei ole praegu mingeid teateid personali kohta, ei oleks ka kohane spekuleerida muutuste üle, mis leiavad aset pärast valimisi või teisel ametiajal,» lausus Valge Maja pressiesindaja asetäitja Judd Deere.

Trumpi võidu korral on oodata ka haridusminister Betsy DeVosi ja kaubandusminister Wilbur Rossi lahkumist.

Justiitsminister Bill Barr jääks ilmselt vähemalt osaks 2021. aastast ametisse, hoolimata Trumpi kohatisest avalikust rahulolematusest temaga. Sama puudutab ka rahandusminister Steve Mnuchinit ja välisminister Mike Pompeod. 

Barr, Mnuchin ja Pompeo koos tippnõunike Mark Meadowsi, Jared Kushneri ja Pat Cippollonega annaksid Valgele Majale suurte personalimuutuste ajal teatava järjepidevuse.

USA valimistel 3. novembril läheb Trump presidendikoha nimel vastamisi demokraatide kandidaadi Joe Bideniga. Lisaks valitakse ka kogu esindajatekoda ja osa senaatoreid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles