Colombia endised mässulised avaldasid pealinnas meelt mõrvade vastu

BNS
Copy
Meeleavaldus
Meeleavaldus Foto: EPA/Scanpix

Umbes 2000 endist Colombia Revolutsiooniliste Relvajõudude geriljat avaldasid pühapäeval meelt pealinnas Bogotás, et protestida 236 endise võitleja mõrvamise vastu pärast 2016. aastal allkirjastatud rahulepingut. 

Erakonnastunud endise sissiliikumise liikmed saabusid Bogotásse, olles läbinud 200 kilomeetri pikkuse teekonna riigi lõunaosas asuvast Mesetase linnast. 

«Me koondume selleks, et nõuda austust meie elude vastu ja rahulepingu järgimist,» ütles FARC-i senaator Victoria Sandino, kelle sõnul on tegemist genotsiidiga pool sajandit väldanud verise konflikti lõpetanud leppe allkirjastajate vastu.

Colombia kongressis on rahuleppega FARC-ile reserveeritud kümme kohta. 

Protestimarss algas Mesetas 21. oktoobril pärast seda, kui päev varem oli tapetud kaks kohalikku endist FARC-i võitlejat. 

Veel kaks endist mässulist mõrvati 24. oktoobril, kui delegatsioon oli teel Bogotá suunas. Üks rahukõnelustel osalejaid ja erakonna liider Rodrigo Granda nimetas seda alatuks löögiks rahule.

Protestijad nõuavad kokkusaamist parempoolse presidendi Ivan Duquega, kes tuli 2018. aastal võimule lubadusega muuta oma eelkäija Juan Manuel Santose sõlmitud lepet, mida ta nimetas endiste geriljade suhtes liiga leebeks.

Kongress on selle kavatsuse siiski tagasi lükanud. FARC-i andmeil on rahuleppe sõlmimisest saadik tapetud 236 selle allkirjastajat. Valitsuse väitel on enamiku tapmiste taga narkojõugud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles