Prantsusmaa peatas kõik ühisoperatsioonid afgaanidega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse sõdurid Kapisa provintsis.
Prantsuse sõdurid Kapisa provintsis. Foto: SCANPIX

Vastuseks tänahommikusele intsidendile, kus Afganistani sõdur lasi maha neli Prantsuse sõdurit ja vigastas veel 16, teatas Pariis, et peatab ühisoperatsioonid afgaanidega ning president Nicolas Sarkozy ütles, et kaalub vägede varasemat väljatoomist.

Rünnaku korraldanud afgaani sõdur peeti kinni. Afganistani politsei kõneisiku teatel juhtus tulistamine Kapisa provintsi Tagabi piirkonnas, mis on tuntud oma ohtlikkuse ja mässuliste aktiivse tegevuse poolest.

«Prantsuse armee seisab oma liitlaste kõrval, kuid me ei saa aktsepteerida ühegi oma sõduri haavamist või tapmist liitlaste poolt, see on vastuvõetamatu,» ütles Sarkozy, kes läkitas seoses juhtunuga Afganistani kaitseminister Gerard Longuet’.

Kaitseminister ja Prantsuse armee staabiülem admiral Edouard Guillaud peavad välja selgitama tänase intsidendi asjaolud. «Selle ajani peatatakse kõik Prantsuse armee ühised väljaõppe- ja lahingoperatsioonid,» teatas Sarkozy. «Kui julgeolekutingimusi selgelt paika ei panda, kerkib üles küsimus Prantsuse armee varasemast kojutulekust»

«Lähipäevil peame langetama raske otsuse. Ma pean võtma vastutuse Prantsuse rahva ja meie sõdurite ees,» sõnas Sarkozy.

Prantsuse kontingent NATO rahvusvahelistes julgeolekuabijõududes (ISAFis) koosneb umbes 3600 sõjaväelasest. Enamik neist teenib pealinnas Kabulis ja Kapisa provintsis. Uudisteagentuuri AFP teatel on Prantsuse sõdurid praegu oma Kapisa baasi kindlustanud ega luba ühelgi afgaani sõduril läheneda.

Viimasel ajal on sagenenud intsidendid, kus afgaani sõdurid avavad tule koalitsioonivägede pihta. Ajalehe USA Today andmeil on tänavu afgaani sõjaväelase käe läbi langenud vähemalt üks Ühendriikide sõdur. Möödunud kuul lasi sealsamas Prantsuse baasis Kapisas Afganistani vormis mees maha kaks võõrleegionäri.

Ajalehe New York Times andmeil on ajavahemikus 2007. aasta maist 2011. aasta maini afgaani politseinikud ja sõjaväelased ISAFi sõdurite vastu käe tõstnud 26 korral, tappes vähemalt 58 koalitsioonisõdurit. Enamik neist rünnakuist on aset leidnud alates 2009. aasta oktoobrist ja moodustavad kuus protsenti kõigist vaenutegevuse tagajärjel juhtunud surmadest.

«Vihatunne kasvab kiiresti,» tunnistas New York Timesiga anonüümselt kõnelenud Afganistani armee kolonel. Tema kirjeldas omaenese kodumaa sõdureid kui vargaid, valetajaid ja narkosõltlasi. Lisades samas, et ka ameeriklased on ebaviisakad, ülbed ja ropendajad.

Sama afgaani koloneli sõnul suudavad kõrgemad sõjaväelased reeglina oma halvad tunded kontrolli all hoida. «Aga ma kardan, et see muutub lähiajal tõsiseks probleemiks mõlema armee madalamatel auastmetel,» hoiatas ta.

«Kui võtta kaks 18-aastast erinevatest kultuuridest ja panna nad New Yorki, saad sa jõugukakluse,» ilmestas olukorda mõttekoja Center for Strategic and International Studies Afganistani-ekspert Anthony Cordesman New York Timesile.

«Antud juhul on mängus kaks väga erinevat kultuuri erinevate väärtustega,» jätkas Cordesman. «Nad kohtlevad üksteist jälestusega.» New York Times meenutas ka, et kuigi möödunudnädalase merejalaväelaste urineerimisvideo puhul reageeris Ühendriikide kõrgem juhtkond kiire vabandamise ja uurimise alustamisega, postitasid teised merejalaväelased ja nende poolehoidjad mitmele poole interneti vestlusgruppidesse ja suhtluskanalitesse sama intsidendi kohta kiidusõnu.

Seoses sellega, et NATO soovib anda julgeolekuvastutust selles riigis 2014. aastaks täielikult Afganistani enda relvajõudude kätte, on viimastel aastatel koalitsiooniväed järjest enam keskendunud kohalike väljaõpetamisele ja nendega ühisoperatsioonide tegemisele. Ka Eesti sõdurid Helmandi provintsis teenivad juba mitmendat aastat koos afgaanidega.

Prantsusmaa on Afganistanis kaotanud 82 sõdurit. Veriseim aasta nende jaoks oli mullune, kui nad jäid ilma 26 mehest. Selle sõja kaotusterohkeim päev oli prantslastele aga 2008. aasta 18. august, kui lähivõitluses Talibaniga langes kümme mässuliste varitsuse otsa sattunud sõdurit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles