Euroopa Liit ootab gaasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Ukraina peaminister Julia Tõmošenko jõudsid ööl vastu pühapäeva kokkuleppele.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Ukraina peaminister Julia Tõmošenko jõudsid ööl vastu pühapäeva kokkuleppele. Foto: AP / Scanpix

Ukraina peaminister Julia Tõmošenko lendab lähitundidel ilmselt Moskvasse tagasi, et olla kohal, kui seal kirjutatakse ametlikult alla uuele gaasilepingule kahe riigi energiakompaniide vahel, mis peaks taastama ka tarned Euroopasse.


Euroopa Liit on kokkuleppe sündi tervitanud, kuid jääb esialgu ettevaatlikuks, eelistades ära oodata gaasitarnete reaalse taastumise riikidesse, mis jäid neist ilma juba peaaegu kahe nädala eest, vahendas

BBC News

.

«Me tervitame edasiminekut läbirääkimistel,» ütles eesistujamaa Tšehhi tööstus- ja kaubandusminister Martin Riman. «Kuid me jääme realistlikuks. Eelmistel päevadel oleme me näinud samasuguseid lootusrikkaid hetki. Euroopa Liidule loeb vaid gaasitarnete taastumine.» Rimani sõnul pole aga veel selge, millal see juhtub.

Gazpromi ja Naftogazi kahepoolse dokumendi teksti on ette valmistatud poolteist ööpäeva, alates sellest hetkest, kui teatati kokkuleppe sünnist ööl vastu pühapäeva lõppenud maratonkõnelustel Tõmošenko ja tema Vene kolleegi Vladimir Putini vahel.

See allkirjastatakse ilmselt täna pärastlõunal.

Ukraina peab peaministrite kokkuleppe kohaselt hakkama tasuma Venemaale tulevikus maagaasi eest «Euroopa hinnamudeli» alusel, samas kui ise hakatakse «turuhinda» võtma transiidi eest.

Ent seejuures pole täpsustatud, milliseks need hinnad konkreetselt kujunevad. Sellel aastal saavad ukrainlased veel 20 protsendi suuruse hinnaalanduse, vastutasuks oma transiiditariifide mittetõstmise eest. Ukraina president Viktor Juštšenko pole veel oma hinnangut sellisele kokkuleppele andnud.

Venemaa lõpetas maagaasi tarnimise ukrainlastele aasta esimesel päeval, kuna eelnevalt ei suudetud kokku leppida uue hinna ja väidetavate võlgade tasumise osas. Moskva hakkas seejärel Kiievit süüdistama ka transiidigaasi varastamises ning peatas nädal hiljem ka need tarned.

Euroopa Liit impordib aga tervelt veerandi tarbitavast gaasist Venemaalt ning neli viiendikku sellest tuleb just tavaliselt läbi Ukraina, mistõttu on suur osa ühendusest langenud kahe idapoolse naaberriigi omavahelise tüli ohvriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles