Millele USA valimisi jälgides tähelepanu pöörata?

Postimees
Copy
Valija San Franciscos.
Valija San Franciscos. Foto: Stephen Lam/AFP/Scanpix

Mitme ajavööndi peale jaotatud 50 osariigis ja territooriumil toimuvate valimiste jälgimine võib olla esialgu hoomamatu. Lisame sellele veel postihääletuse rekordilise osakaalu, osariikide erinevad valimisseadused, häälte lugemise metoodika ja muu pudi-padi, mis olukorda ainult keerulisemaks muudab. Selleks, et laekuma hakkavates tulemustes paremini orienteeruda, teeme ülevaate sellest, millele tasuks tähelepanu pöörata.

Esiteks tasub märkida, et eelhääletanud on rekordilised 100 miljonit ameeriklast, mis seab tulemuste saabumisele korraliku viivituse. Mõned osariigid, mis võivad valimistulemused otsustada, alustavad postihääletuse sedelite lugemist valimispäeval või sellele järgneval või eelneval päeval. Nende hulka kuuluvad ka kaalukeeleosariigid Wisconsin, Michigan ja Pennsylvania.

Eriti oluline on arvestada sellega, et postisedelite pikaldane lugemine mõnes osariigis võib tähendada, et valimispäeva projektsioonid võivad olla kohati üsna mööda. Seega tuleks jälgida, kuidas projektsioonid ajas muutuvad, kui loetud on üha rohkem hääli.

Laias laastus võib öelda, et Wisconsisist on tulemusi oodata 4. novembri õhtuks (Eesti aja järgi), Michiganist ja Pennsylvaniast peaks selguma täpne pilt reedeks.

Pole kindel, kui täpseid projektsioone tasuks nendest osariikidest täna üldse oodata (meediaväljaanded projitseerivad osariigi valimistulemuse, tuginedes oma valimismudelitele; tavaliselt on selleks vajalik teatud kindlusprotsent, näiteks 99,95%. Lõplikud tulemused selguvad siiski kõikide häälte lugemisel).

Kaalukeeleosariigis Arizonas peaks suurem osa tulemusi selguma valimisööl, kui varajased ja valimisjaoskondades antud hääled peaks olema umbes südaööks loetud. Juhul, kui tegu on väga tasavägise heitlusega, võib võitja selguda neljapäeval või reedel viimasel minutil laekunud eelhääletuse sedelite lugemisega.

Oluline valimispäeval laekuv info tuleb kolmest kagupoolsest kaalukeeleosariigist Põhja-Carolinast, Georgiast ja Floridast, kus õhtuga peaks olema loetud suurem osa häältest.

Samuti võib oodata tulemusi Texasest, kuid kõikide sedelite lugemine võib seal siiski venida veel mõne päeva.

Kas valimisööl ei selgu siis midagi?

See sõltub valimisööl avanevast pildist. Tasavägise heitluse korral ei maksa panustada sellele, et öised tulemused päev hiljem kehtima jäävad, kui postisedeleid edasi loetakse.

Kõige kindlam presidendivalimiste tulemuse indikaator oleks kummagi kandidaadi suur võit kiire häältelugemisega kaalukeeleosariikides. Üsna head indikaatorid peaks olema Florida, Põhja-Carolina, Ohio, Texas ja Arizona.

19.00

Esimene oluline osariik, mis tulemused avaldab, on Georgia. Samal ajal suletakse jaoskonnad ka Vermontis, Virginias, Lõuna-Carolinas, Indianas ja Kentuckys. Esimesed kaks lähevad kindlalt demokraatidele, viimased kolm vabariiklastele.

19.30

Jaoskonnad sulgevad uksed kahes olulises kaalukeeleosariigis, Põhja-Carolinas ja Ohios. Võidud nendes osariikides võivad anda märku, et kandidaati ootab ees hea õhtu. Ohio on ennustanud presidendivalimiste üldvõitjat Teisest maailmasõjast alates, kuid sel aastal tasub seda võtta pigem huvitava faktina.

20.00

19 idapoolset (ja lõuna-) osariiki avaldavad esialgsed tulemused.

Florida sulgeb valimisjaoskonnad ja kuna seal on häälte lugemine eeldatavalt kiire, võib võitja selguda üsna pea. Olgu öeldud, et Florida avaldab enne eelhääletuse tulemused, mis võivad anda petliku eelise Bidenile.

Projektsioonide kohaselt võib öelda, et kui Biden võtab Floridas valimisõhtul võidu, võib Trumpile enam-vähem kriipsu peale tõmmata. Trumpi jaoks on tegu kriitilise tähtsusega osariigiga.

Jaoskonnad sulgeb ka Pennsylvania, aga seal ei ole lootust tulemusi saada veel niipea, sest osariik hakkas postihääletuse sedeleid lugema alles valimispäeva hommikul.

20.30

Jaoskonnad sulguvad Arkansas`s. Kindlalt vabariiklik osariik, Trump saab 6 häält.

21.00

Jaoskonnad sulgevad 17 osariiki või valimisringkonda.

Michigan ja Wisconsin ilmselt ei avalda kohe tulemusi ja lõplik häältejagunemine selgub nendes kaalukeeleosariikides alles nädala lõpuks.

Tasavägist heitlust on oodata Nebraska 2. kongressiringkonnas, kuid õhtu peanaelad on kell 21 Arizona ja Texas.

Texases võivad lõpliku tulemuse otsustada hilised sedelid kolmapäeval, kui võitlus on väga tasavägine. Trumpil pole sisuliselt mingit lootust valimisi võita, kui ta Texase kaotab.

Arizonas peaks suurem osa tulemusi selguma valimisööl. Kui kandidaatide toetuse vahe on väga väike, võib olla võitja väljakuulutamiseks vaja kõigi sedelite ülelugemist. Sellega võib minna reedeni. Arizonas loetakse pärast 1. novembrit saabunud sedeleid alates homsest.

22.00

Jaoskonnad sulgevad Iowa, Montana, Nevada ja Utah. Nevadas võib häälte lugemisega veidi aega minna. Kuigi Bidenil on seal vaid natuke väiksem edu kui Trumpil Utah`s, pole selge, kas valimisõhtul võitja selgub.

Iowas, kus vahe on juuspeen, võib tulemuste selgumisega minna kuni nädal.

23.00

Siin üllatusi ei tohiks olla. California, Washington ja Oregon hääletavad Bideni poolt. Idaho annab hääle Trumpile.

00-01

Jaoskonnad sulgevad Alaska ja Hawaii. Mõlemas peaks olema tulemus üsna selge, Alaskalt läheb 3 häält Trumpile, Hawaiilt 4 häält Bidenile. Ametlikult viibivad Alaska hääled pikaldase häältelugemise protsessi tõttu, kuid pole väga suurt alust eeldada, et osariik Bidenile läheks.

Kokkuvõte

Kui jääda ainult osariikide juurde, mis peaks kuulutama välja võitjate projektsioonid kiiresti ja suure usaldusväärsusega, võib valimispäeva lõpuks saada Biden kõige tõenäolisemalt 192 valijamehe häält ja Trump 119. Seega on täiesti võimalik, et hommikul ei ole teada, kes Ameerika Ühendriikide presidendivalimised võitis.

Mõne stsenaariumi kohaselt võib aga valimiste võitjas enam-vähem kindel olla juba üsna varakult. Seda juhul, kui Biden peaks võtma arvestatava võidu Põhja-Carolinas, Georgias, Arizonas ja Floridas. Ning eeldusel, et Pennsylvanias või mujal Suure Järvistu piirkonnas ei järgne hiljem üllatuslikku punast lainet, mis Trumpi võidule kannaks.

Vastupidiselt võib öelda, et kui Trump võidab kogu Päikesevöö, samuti haarab väga suure edumaa mõnes Suure Järvistu osariigis, eriti aga Pennsylvanias, siis võib prognoosida valimisõhtul Trumpi võitu. Siinkohal ei ole vähetähtsad ka väikesed Maine`i ja Nebraska 2. kongressiringkonnad, mis võivad otsustada kaalukausi langemise Trumpi kasuks. Rõhutagem veelkord, et paljudes võtmetähtsusega osariikides selguvad lõplikud tulemused pärast valimispäeva.

Osariigid nagu Florida, kus häälte lugemine on kiire, kuid šansid on mõlemal kandidaadil, on heaks indikaatoriks sellest, kuhu valimised tüürivad. Nii et kuigi valimisööl ei pruugi ametlikult võitja selguda, ei tähenda see, et seda ei oleks võimalik juba teatava kindlusega eeldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles