Venemaa väitel tegutseb Mägi-Karabahhis paartuhat Lähis-Ida võitlejat

Copy
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: COSTAS BALTAS/REUTERS

Mägi-Karabahhis tegutseb pea paartuhat võitlejat Lähis-Idast, väitis teisipäeval Venemaa välisminister Sergei Lavrov.

Lavrovi avaldus tuli ajal, kui sõdivad pooled vahetasid taaskord süüdistusi uute rünnakutega seoses regioonis.

«Oleme kaheldamatult mures Mägi-Karabahhi konflikti rahvusvaheliseks muutumisega seoses ja Lähis-Ida võitlejate kaasamise pärast,» ütles Lavrov usutluses väljaandele Kommersant.

«Oleme korduvalt soovitanud välisjõududel kasutada oma võimalusi peatada võitlejate liikumine konfliktipiirkonda, kus nende arv läheneb paarile tuhandele,» sõnas välisminister.

Lavrovi kinnitusel tõstatas Venemaa president Vladimir Putin küsimuse eelmisel nädalal telefonikõnes Türgi presidendi  Recep Tayyip Erdoğaniga.

«Jätkame oma seisukoha järjekindlat selgitamist eri kanaleid pidi,» kinnitas Lavrov. 

Seejuures märkis ta: «Venemaa kui põhivahendaja ülesanne on aidata Armeenial ja Aserbaidžaanil väljuda tüli kuumast faasist ja leida vastuolude lahendamiseks rahumeelne viis.» 

«Töötame selle nimel kõikidel tasemetel. President Putin võtab peaaegu iga päev ette vahenduspingutusi kujunenud olukorra lahendamiseks. Tema algatusel saavutati kokkulepe humanitaarvaherahuks oktoobri esimese dekaadi lõpus,» meenutas Lavrov.

Ta kinnitas: «Venemaa teeb kõik võimaliku, sealhulgas koos USA ja Prantsusmaaga – partneritega Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Minski rühma kaaseesistumises –, et see kokkulepe hakkaks täiel määral tööle.»

«Paralleelselt pakume mitmesuguseid poliitilise lahenduse võimalusi. Arvestame, et lõpptulemusena valdab Bakuus ja Jerevanis terve lähenemine, lahingutegevus lõppeb ja Mägi-Karabahhi protsess naaseb poliitilisse sängi,» ütles Lavrov.

Välisminister märkis samas usutluses, et Venemaa on valmis tegema koostööd ükskõik millise valitud USA presidendiga, kuid hindab valimistulemustest sõltumata kahepoolseid suhteid Washingtoniga realistlikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles