Etioopia peaminister lubas vastulööki Tigray võimupartei rünnakule

BNS
Copy
Etioopia peaminister Abiy Ahmed.
Etioopia peaminister Abiy Ahmed. Foto: TIKSA NEGERI / REUTERS / Scanpix

Etioopia peaminister Abiy Ahmed ütles kolmapäeval, et käskis anda sõjalise vastuse Tigray regiooni võimupartei rünnakule föderaalvägede sõjaväebaasi vastu.

Tigray Rahvavabastusrinne (TPLF) «on rünnanud sõjaväebaasi» ja «proovinud rüüstata» sõjaväe vara, ütles Abiy Facebookis ja Twitteris.

Rünnak tõi "mitu märtrit, kannatanut ja varalist kahju", ütles ta hiljem viieminutilises telepöördumises. Juhtunu üksikasju ta ei avanud.

«Meie kaitseväele on antud käsk täita oma ülesannet riik päästa. Punase joone viimane punkt ületati. Jõudu kasutatakse viimase abinõuna, et kaitsta rahvast ja riiki,» lausus president.

Pole selge, mis kuju sõjaväe vastus võtta võib, kuid analüütikud ja diplomaadid hoiatavad, et nädalaid kestnud vastasseis föderaalvalitsuse ja TPLF-i vahel võib muutuda vägivaldseks.

Internetti seirav ühendus Netblocks teatas, et kolmapäeva varahommikul oli internetiühendus Tigrays peatatud.

Abiy ütles riigimeedias, et «reeturlikud jõud» on astunud sõjaväe vastu Tigray pealinnas Mekeles ja Danshas.

Rünnaku Danshale lõid tagasi julgeolekujõud Tigrayga piirnevast Amhara regioonist, lisas ta.

Abiy kantselei süüdistas TPLF-i oma sõdurite rüütamises naaberriigi Eritrea armeemundritesse, jätmaks mulje, et Tigray rahvast ründab Eritrea valitsus.

Valitsuse väidetele ei ole sõltumatut kinnitust.

TPLF oli Aafrika rahvaarvult teise riigi poliitikas esirinnas pea kolmkümmend aastat, enne kui Abiy 2018. aastal valitsusevastaste meeleavalduste toel võimule tuli.

Nobelist Abiy võimuajal on Tigray liidrid kurtnud, et neid on korruptsioonijuurdlustes ebaõiglaselt sihikule võetud, kõrgetelt ametikohtadelt eemaldatud ja üldisemalt kõigis riigi hädades süüdistatud.

Etioopias pidid augustis tulema üldvalimised, kuid märtsis otsustas valimiskomisjon, et koroonaviiruse pandeemia tõttu lükatakse need edasi.

Nüüd näevad mõlemad pooled teineteist ebalegitiimsena. Föderaalsed seadusandjad on otsustanud, et Abiy valitsus peaks Tigray juhtkonnaga suhtluse lõpetama. Viimastel päevadel on kerkinud küsimus selle üle, kes kontrollib föderaalse sõjaväe varasid Tigrays.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles