Põhjala lehed nimetavad Trumpi võidukuulutust rünnakuks demokraatiale (5)

Postimees
Copy
USa president Donald Trump täna Valges Majas pärast esinemist avaldusega, milles ta nimetas end valimiste võitjaks.
USa president Donald Trump täna Valges Majas pärast esinemist avaldusega, milles ta nimetas end valimiste võitjaks. Foto: Chris Kleponis / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Kuigi järgmine Ameerika Ühendriikide president pole veel selgunud, siis mitu Soome, Rootsi ja Taani ajalehte on oma kommentaarides juba kuulutanud seekordsed valimised demokraatiat naeruvääristavaks ning nimetavad Donald Trumpi enneaegset võidukuulutust katseks valimisi kaaperdada.

Rootsi päevaleht Dagens Nyheter leidis täna päeval avaldatud juhtkirjas, et Trumpi väide, justkui püüaks demokraadid valimisi «varastada», on täielik nonsenss, sest kõik hääled tuleb kokku lugeda hoolimata sellest, kas seda jõutakse teha valimispäeval või mitte.

«Pole võimalik küllaldaselt toonitada: demokraatlik protsess tuleb lõpuni läbi teha sõltumata sellest, millist koleerilist loba kostab Valgest Majast,» kirjutas leht.

Taani päevaleht Politiken kõneles täna lõunal avaldatud juhtkirjas, et tegu on ajaloo tõsiseima proovikiviga USA demokraatiale ning Trumpi enneaegne võidukuulutus kätkeb endas sellele surmaohtu.

Helsingin Sanomate USA korrespondent Anna-Sofia Berner kirjutas aga, et Ühendriikide demokraatia alustalad vähemasti värisevad, sest kuigi Trump võidukuulutus ei tee temast veel võitjat, testib see struktuuride püsivust.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles