Austria luuret hoiatati Viini tulistaja laskemoona ostu kavatsuse eest (1)

Copy
Kesklinnas asuva sünagoogi ette viidi lilli ja küünlaid, 4. november
Kesklinnas asuva sünagoogi ette viidi lilli ja küünlaid, 4. november Foto: JOE KLAMAR/AFP/Scanpix Baltics

Austria luureteenistusi hoiatati enne tulistamist Viinis, et kahtlusalune üritas osta laskemoona, ütles kolmapäeval Austria siseminister. 

«Viimase paari tunni jooksul on tulnud päevavalgele informatsioon, et natuke aega enne terroriakti informeeris Slovakkia luure (Austria sisejulgeolekuteenistust) BVT ründaja kohta,» ütles pressikonverentsil Karl Nehammer. 

«Informatsiooniks oli see, et ta tahtis hankida laskemoona,» ütles Nehammer. «Järgmise paari sammu jooksul leidis selgelt aset kommunikatsiooniviga.»

Islamiriigi toetaja Kujtim Fejzulai (20) lasi esmaspäeval Viinis maha neli inimest. Hiljem tappis ta politsei. 

Fejzulai oli mõistetud mullu aprillis 22 kuuks vangi kava eest suunduda Süüriasse ja ühineda Islamiriigiga. Ta vabastati ennetähtaegselt detsembris ja ta osales ka deradikaliseerimisprogrammis. 

Siseminister Nehammer süüdistas oma eelkäijat BVT puudujääkide eest. Endise parempopulisti Herbert Kickli käe all sai sisejulgeolekuteenistus kestvalt kahjustada, süüdistas ta. 

Nehammeri sõnul tahab ta komisjoni loomist, mis uuriks luureteenistuste puudujääkide uurimisega. 

Kickl sattus 2018. aastal kriitika alla, kui politsei otsis läbi BVT kõrgete töötajate kontorid ja kodud. Kickli sõnul olid läbiotsimised õiguspärased, kuid mõned neist kuulutas Viini kohus ebaseaduslikuks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles