Macron: Prantsusmaa võitleb islamiseparatismi, mitte islamiga (1)

BNS
Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron
Prantsuse president Emmanuel Macron Foto: LAURENT LAURENT VU/SIPA/Scanpix

Prantsusmaa võitleb islamiseparatismi, mitte islamiga, rõhutas president Emmanuel Macron vastuseks nüüdseks Financial Timesi kodulehelt kõrvaldatud artiklile, milles teda väidetavalt valesti tsiteeriti.

Macron ütleb kolmapäeval avaldatud kirjas toimetajale, et Briti leht süüdistas teda Prantsuse moslemite stigmatiseerimises valimseesmärkidel ning nendevastase hirmu- ja kahtluseõhkkonna süvendamises.

«Ma ei lase kellelgi väita, et Prantsusmaa, tema valitsus soodustab moslemitevastast rassismi,» ütles president.

Financial Timesi korrespondent väitis teisipäeval avaldatud arvamusartiklis, et islamiseparatismi hukka mõistes riskib Macron soodustada Prantsuse moslemite suhtes vaenuliku õhkkonna teket.

Artikkel kõrvaldati hiljem lehe veebiväljaandest ja selle kohale tekkis teade, et artikkel sisaldas faktivigu.

Macron vallandas islamimaalimas protestilaine pärast tunnis prohvet Mohamedi pilapilte näidanud Prantsuse õpetaja Samuel Paty jõhkrat tapmist, öeldes, et Prantsusmaa ei loobu mitte kunagi seadustest, mis lubavad jumalatteotavaid karikatuure.

Islam keelab prohvet Muhamedi igasuguse kujutamise.

Eelmisel nädalal ütles Macron usutluses Kataris baseeruvale telekanalile Al-Jazeera: «Ma saan aru, et need karikatuurid võivad inimesi šokeerida, kuid ma ei nõustu kunagi sellega, et vägivalda saab õigustada.» 

Nüüd hoiatas Macron kirjas Financial Timesile, et Prantsusmaal leidub endiselt ekstremismi kasvulavasid.

«Teatud piirkondades ja internetis, radikaalse islamiga seotud gruppides õpetatakse meie lastele vabariigi vihkamist ja kutsutakse neid tema seadustele mitte alluma,» ütles president.

«See on see, mille vastu Prantsusmaa võitleb: vihkamise ja surma vastu, mis ähvardavad meie lapsi – mitte iial islami vastu. Me oleme petmise, fanatismi, vägivaldse ekstremismi vastu. Mitte usu vastu.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles