USA presidendi hinnangul üritatakse temalt valimisvõitu varastada

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

USA president Donald Trump tegi neljapäeval Valges Majas avalduse, milles avaldas arvamust, et temalt üritatakse valimisvõitu varastada, edastas teiste seas telekanal CNN.

Trump märkis, et võidaks kergelt, kui demokraadid ei üritaks valimisi varastada ebaseaduslike häältega.

«Kui lugeda seaduslikke hääli, siis võidan ma hõlpsasti. Kui lugeda ebaseaduslikke hääli, siis võivad nad proovida meilt valimisi varastada,» sõnas president.

Trump tõi välja terve rea väidetavaid rikkumisi osariikides, kus häälte lugemine alles pooleli. Muu hulgas väitis Trump, et vabariiklastest valimisvaatlejatel takistatakse nende töö tegemist.

Trumpi sõnul on tema meeskond algatanud «tohutult palju kohtuvaidlusi», et võidelda selle vastu, mida ta nimetas «demokraatide korruptsiooniks». 

Telekanali CNN analüütikud märkisid avaldust kommenteerides, et president ei esitanud oma väidete kinnituseks mingeid tõendeid ja neid pole laekunud ka sõltumatutest allikatest.

Ühendriikides olid valimised 3. novembril, kuid tänavu hääletas enneolematult palju ameeriklasi kirja teel, mistõttu mõnes osariigis häälte lugemine venib. Trump nõuab, et arvesse ei tohiks võtta hääletussedeleid, mis saabusid posti teel juba pärast valimisjaoskondade sulgemist.

Tõenäoliselt keeldub Trump lüüasaamist tunnistamast ja valimiste tulemus otsustatakse kohtus. Veel enne valimisi teatati, et nii vabariiklased kui ka demokraadid valmistuvad just selliseks valimiste lõpu stsenaariumiks ja palkasid endale juristide meeskonnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles