Kosovo ekspresident Thaçi võeti Haagis vahi alla

BNS
Copy
Hashim Thaci
Hashim Thaci Foto: Armend Nimani/AFP/Scanpix

Kosovo ekspresident Hashim Thaçi võeti neljapäeval Haagis ootuspäraselt vahi alla, teatasid meediakanalid.

Thaçi, kes juhtis mässulisi 1990. aasta iseseisvusvõitluses Serbia vägede vastu, astus varem päeval tagasi, et astuda Haagi kohtus vastu sõjakuritegude ja inimsusvastaste kuritegude süüdistusele.

«Thaçi ja veel kaks kahtlusalust viidi üle linnas asuvasse kinnipidamisasutusse,» edastati kohtu avalduses.

Thaçi teatas tagasiastumisest neljapäeval pealinnas Prištinas pressikonverentsil ning ütles, et astub selle sammu kaitsmaks Kosovo presidendiameti rikkumatust.

Thaçile esitas süüdistuse Kosovo erikohus (KSC), mis uurib 1990. aastate Kosovo konflikti ajal toime pandud sõjakuritegusid. KSC moodustati 2015. aastal Kosovo Serbiast iseseisvumise eest võidelnud albaania mässuliste väidetavate sõjakuritegude uurimiseks.

Thaçi kuulutas välja Kosovo iseseisvuse 2008. aastal kolm aastat pärast ühte valimisvõitu.

Tema reputatsioon sai kahjustada 2010. aasta Euroopa Nõukogu raporti avaldamise järel, milles teda süüdistati organiseeritud kuritegevuses ja serbia, albaania ja roma tsiviilelanike poliitiliselt motiveeritud tapmises sõja ajal ja pärast seda. 

Haagi eriprokurörid, kes vastavat juurdlust uurisid, esitasid Thaçile juunis ametlikud süüdistused, mis hõlmavad mõrvu, inimeste sunniviisilist kadumist, tagakiusamist ja piinamist. 

Thaçi osales 1990. aastatel tudengina Belgradi vastases passiivses vastupanus. Hiljem kolis ta Šveitsi, kus elab suur albaanlaste diasporaa. Hiljem otsustas ta koos kaasmõtlejatega lõpetada rahumeelse opositsiooni albaanlasi represseerivale Serbia režiimile. 

Ta osales teiste albaanlastega sissiarmee KLA moodustamises Serbia liidri Slobodan Miloševići vastu. Sõjas hukkus enam kui 13 000 inimest, kellest suurema osa moodustasid albaanlased.

Thaçi on tõrjunud tema vastu esitatud süüdistusi sõjakuritegudes, kirjeldades neid kui vastupanu Serbia repressioonidele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles