Kreml lükkas ümber kuulujutud Putini terviseprobleemidest (4)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: AP/Scanpix

Kremli kõneisik Dmitri Peskov lükkas ümber kuulujutud selle kohta, et president Vladimir Putin põeb Parkinsoni tõbe ning plaanib uuest aastast ametist loobuda.

Sellest kirjutasid muuhulgas ka ajaleht Kommersant ning uudisteagentuur Ria Novosti. Peskovi sõnul on Putini tervis erakordselt hea ning ta ei plaani ametist tagasi astuda.

Parkinsoni tõbe ja tagasiastumist ennustas viimati poliitikaekspert, professor Valeri Solovei, kelle kommentaare kajastas näiteks laialdaselt Briti kõmuleht The Sun.

Solovei sõnul ärgitab Putini pere teda varsti võimust loobuma.

Samal ajal kavatsetakse laiendada endiste presidentide puutumatust, kirjutab Kommersant. Duumas neljapäeval esitletud seaduseelnõu kohaselt saaksid endised presidendid lisakaitse kriminaalsüüdistuste eest, kuigi kuriteod võivad olla toime pandud enne või pärast presidendiks oldud aega.

Juhul kui eelnõu heaks kiidetakse, nõuab süüdistuse esitamine endise presidendi vastu ametipositsiooni kuritarvitamise sarnast menetlust, mille jaoks on vaja, et selle arutamiseks loodaks duumas eraldi komisjon, seda toetaks kõrgemad kohtuastmed ning et parlamendi mõlemad kojad, duuma ja föderatsiooninõukogu kiidaksid süüdistuse esitamise kahe kolmandiku häälteenamusega heaks. Süüdistuse võiks esitada vaid «raske kuriteo» eest, nagu riigireetmine.

Hetkel kehtiva seaduse alusel võib presidendi vastu esitada süüdistuse, kui ta on pannud tõime «raske kuriteo» oma ametiaja jooksul. Puutumatuse äravõtmiseks on vaja lihthäälteenamust parlamendi mõlemas kojas.

Eelnõu seletuskirja kohaselt on selle eesmärgiks viia endisi presidente ja nende pereliikmete kaitset puudutav seadus kooskõlla uuendatud põhiseadusega, mille üle kevadel rahvahääletus korraldati.

Aastal 2001 jõustunud endiseid presidente puudutava seaduse kohaselt andis Venemaa oma seni ainsa ekspresidendi Boris Jeltsini käsutusse riikliku suvila, turvamehi, tervishoiuteenused ja pensioni, mis moodustas kolmveerandi presidendi palgast.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles