Kuuba ja Iraan tugevdavad liitu USA sanktsioonide vastu

Copy
Kuuba välisminister Bruno Rodriguez võttis Havannas vastu oma Iraani kolleegi Mohammad Javad Zarifi.
Kuuba välisminister Bruno Rodriguez võttis Havannas vastu oma Iraani kolleegi Mohammad Javad Zarifi. Foto: Reuters / Scanpix

Kuuba ja Iraani välisminister kohtusid reedel Havannas, et tugevdada liitu seismaks vastu USA sanktsioonidele.

Kuuba ametlik ajaleht Granma kirjutas, et Kuuba välisminister Bruno Rodriguez ja tema Iraani kolleeg Mohammad Javad Zarif kinnitasid «solidaarsust mõlema riigi vahel, mis seisavad silmitsi karmimaks muutuvate sanktsioonidega USA praeguselt valitsuselt riikide suhtes, mis ei allu tema tahtele».

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon lahkus Iraani tuumaleppest ning on teatanud rohkem kui 130 meetmest tugevdamaks embargot, millega Kuuba on seisnud silmitsi alates 1962. aastast.

«Kuuba toetab tuumaenergia ja -tehnoloogia rahumeelset kasutamist, et anda panus sotsiaalmajanduslikule arengule, ning mõistab hukka USA valitsuse otsuse lahkuda ühepoolselt tuumaleppest Iraaniga,» kirjutas Granma.

Ajaleht märkis, et USA otsus rikkus riikide kooseksisteerimise reegleid ning võib tekitada tõsiseid tagajärgi stabiilsusele ja julgeolekule Lähis-Idas.

Zarif saabus Kuubale pärast visiiti Venezuelasse, mis on samuti USA sanktsioonide all.

Granma teatel arutavad Rodriguez ja Zarif Kuuba asepeaministri Ricardo Cabrisasega «võimalikke ärisidemeid ja koostööd».

USA saatkond Havannas reageeris Zarifi visiidile Twitteri säutsuga Washingtoni kõrgelt diplomaadilt Ladina-Ameerika küsimustes Michael Kozakilt.

«Iraani Zarifil ja Castro režiimil on palju ühist: inimõigusrikkumised, autoritaarsus, Venezuela rikkuse varastamine ning oma kahjuliku mõju propageerimine kogu maailmas. Nende suhe rõhutab nende legitiimsuse puudumist,» ütles Kozak.

Granma kirjutas, et Zarif lõpetab oma ringsõidu regioonis, osaledes pühapäeval Boliivia presidendi Luis Arce inauguratsioonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles