Automüüja poeg ja koduperemees, katolikukoolide ja riiklike ülikoolide kasvandik, kuus ametiaega teeninud senaator ja kaks ametiaega teeninud asepresident Joe Biden saavutas kolmandal katsel, pärast aastakümneid üritamist ja korduvalt ebaõnnestumist lõpuks ihaldatud eesmärgi: kunagisest ajaloo noorimast USA senaatorist saab nüüd USA ajaloo eakaim president.

Enam kui kolm kümnendit tagasi, 1987. aastal, kui noor Delaware’i osariigi senaator Biden esimest korda presidendiks pürgis, kandis seda sammu The New York Timesi hinnangul eelkõige soov tõestada enda tõsiseltvõetavust. Toona sai tema kampaania kiire lõpu.

Teisel katsel 2008. aastal astus Biden presidendivalimiste karussellile juba kui kogenud poliitik ja veteransenaator, kes aga ei suutnud ärgitada piisavalt Demokraatliku Partei valijate lootusi eelvalimiste ajal.

Mullu, kui ta kaalus kolmandat korda kandideerimist, näis paljudel, et ehk on Bideni jaoks hilja: kes pidas teda liiga vanaks, kes liiga mõõdukaks, kes liiga viisakaks, et vastu astuda Donald Trumpi poliitilisele stiilile.

Lõpuks tõidki Bidenile kampaanias aga edu just viisakus ja empaatia ning valijatele edastatud soov päästa riiki, mida räsib pandeemia ja majandusraskused. Ning tema enda lugu, mis on täis vastulööke ja leina ning võimet neid seljatada.

Joseph Robinette Biden juunior sündis 1942. aasta novembris Scrantonis, Pennsylvania osariigis iiri katoliiklaste perre.

Ta oli küll koolis keskpärane õpilane, kuid see-eest ambitsioonikas ja kindlameelne: et saada üle kogelemisest, mis Bidenit seni kimbutab, veetis ta tunde peegli ees ja deklameeris luuletusi, kirjutas The Guardian.

Unistus saada ühel päeval USA presidendiks saatis Bidenit juba toona. Üks nunn meenutas kunagi, et seitsmeaastane Biden olla kirjutanud paberile, et tahab saada presidendiks, vahendas The Washington Post. Bideni sõbrad on ka rääkinud, et aastaid hiljem, kui ta kohtas Bahama saartel oma tulevast abikaasat Neiliat, olla üks esimesi asju, mis ta naisele rääkis, olnud see, et ta ihkab saada presidendiks.

Kommentaarid (10)
Copy