Osutudes valituks USA asepresidendiks, tegi Kamala Harris ajalugu korraga mitmel moel: ta mitte ei kerkinud ainult esimeseks naiseks selles ametis ja seega Ameerika Ühendriikide 244. aasta pikkuse ajaloo üldse kõige kõrgemaks naisliidriks, vaid ka esimeseks mustanahaliseks asepresidendi kohal ning esimeseks India juurtega asepresidendiks.

Harrise võit saabus 55 aastat pärast seda, kui hääleõiguse seadus tegi lõpu mustanahaliste diskrimineerimise valimiskastide juures, 36 aastat pärast seda, kui esimene naine pürgis USA asepresidendiks ning neli aastat pärast Hillary Clintoni – esimese suurpartei esitatud naispresidendikandidaadi – kibedat kaotust Donald Trumpile.

Kuigi Harrise enda katse saada Demokraatliku Partei presidendikandidaadiks mullu ebaõnnestus, on ta sellest alates oma koduerakonna valijate seas vaid populaarsust kasvatanud, sest paljud neist näevad temas enda peegeldust – demokraatide valijateks on üha enam naised, seejuures eriti mustanahalised naised, tõi välja The Washington Post.

Kamala Devi Harris sündis 1964. aasta sügisel Californias Oaklandis kahe immigrandist vanema perre: tema isa Donald Harris oli saabunud USAsse Jamaicalt ning ema Shyamala Gopalan Harris Indiast. Pärast vanemate lahutust kasvatas teda peamiselt üksi hindust ema, kes töötas vähiuurijana ning oli kodanikuõiguste aktivist.

Harris kasvas üles ümbritsetuna India pärandist, külastades koos emaga viimase sünnimaad, kuid tulevane asepresident on ka rääkinud, et ema võttis omaks Oaklandi mustanahaliste kultuuri, kasvatades oma tütreid – Kamalat ja tema nooremat õde Mayat – selle keskel, kirjutas BBC

Kommentaarid (18)
Copy