Kõigest kaheksa USA presidenti enne Donald Trumpi on võitnud valimised, teeninud terve ühe ametiaja ja proovinud saada tagasivalituks, mispeale valijad on leidnud, et soovivad kursimuutust.

Ühe ametiaja teeninud presidente on Ameerika Ühendriikides olnud küll pisut rohkem, kuid kõik nad ei kvalifitseeru The Washington Posti kohaselt nn äratõugatute klubisse.

Näiteks John Tyler, kes sai riigipeaks pärast president William Henry Harrisoni surma 1841. aastal, ei lähe arvesse, sest kuigi ta kavatses esmalt uuesti presidendiks kandideerida, võttis oma sooviavalduse tagasi, kui nägi, et tal ole ole piisavalt toetust. Aastatel 1853–1857 ametis olnud Franklin Pierce tahtis uuesti kandideerida, kuid tema partei tõrjus selle katse.

Hästi ei sobi sellesse ritta ka Grover Cleveland, kes oli esmalt president aastatel 1885–1889, kogus küll järgmistel valimistel rohkem rahva hääli oma vastasest Benjamin Harrisonist, kuid kaotas valijameeste kohtadega ja pidi võimult lahkuma, kuid naasis presidendiametisse pärast valimisvõitu 1892. aastal.

Samuti ei kuulu sellesse klubisse Lyndon B. Johnson, kes keeldus 1968. aastal uuesti kandideerimast. Gerald Ford kandideeris ja kaotas küll 1976. aasta valimistel, kuid saanuna ametisse Richard Nixoni lahkumise järel, ei teeninud ta eelnevalt presidendina tervet ametiaega.

Kommentaarid (19)
Copy