Lätis jõustus koroonakriisi ohjeldamiseks eriolukord

Postimees
Copy
Välitreeningud Riias.
Välitreeningud Riias. Foto: TOMS KALNINS/EPA/Scanpix

Lätis kehtib tänasest 8. detsembrini koroonaviirusse nakatumise piiramiseks  välja kuulutatud eriolukord. 

Eriolukorra ajal tühistatakse ja on keelatud kõik siseruumides toimuvad avalikud üritused. Eraüritustele on lubatud koguneda maksimaalselt kümnel inimesel mitte rohkem kui kahest leibkonnast. Erandiks on matused, kus võib osaleda kuni kümme eri leibkondadest inimest. 

Kultuuri- ja spordiasutused ning pühakojad võivad olla avatud kell 6-20, spordikeskused võivad olla avatud kuni 22-ni. Keelatud on kõik spordivõistlused, esinemised ja demonstratsioonid, välja arvatud olümpiaalade spordiliitude võistlused täiskasvanutele, kuhu ei lubata pealtvaatajaid.

Meelelahutusteenuse osutamine baarides, ööklubides, veeparkides, saunades, spaades, uisuväljakutel, lastepidudel jne on keelatud, keeld ei laiene matkaradadele. Söögikohtadel on lubatud vaid kaasamüük, piirang ei kehti Riia lennujaamas ning lasteaedade ja koolide toitlustajatele, vahendab BNS.

Nädalavahetustel ja riigipühadel on avatud vaid toidukauplused, apteegid, veterinaarapteegid, loomapoed, raamatukauplused,prillipoed ning majapidamis- ja hügieenitooteid müüvad kauplused. Suletakse ilu- ja tätoveerimissalongid, erand kehtib juuksuritele.

Lasteaiad jätkavad tööd, koolides jätkub 1.-6. klassini kontaktõpe, vanemad õpilased ja üliõpilased lähevad distantsõppele.

Läti võib koroonaviiruse leviku ohjeldamiseks kehtestatud piiranguid leevendada, kui praegune nakatumus langeb kolm korda, ütles terviseministeeriumi peainfektoloog Uga Dumpis täna teleusutluses.

Dumpise sõnul on eesmärk saavutada, et 14-päevane kumulatiivne nakatumus langeks alla 50 100 000 elaniku kohta. Reedel oli nakatumus 164,6 100 000 inimese kohta. 

«Eesmärk on saavutada nakatumuse langus kolm korda, siis oleme haiglad päästnud ja võime rääkida piirangute leevendamisest,» ütles Dumpis, lisades, et piirangute mõju nägemiseks peab kuluma vähemalt kaks nädalat ja sel nädalal võib nakatumus veelgi kerkida.

Läti teatas eile 215 inimese nakatuminest koroonaviirusesse. Covid-19 tõttu suri kolm inimest vanuses 70-95. Tehti 3744 koroonatesti, millest positiivseid oli 5,7 protsenti. 

Kokku on Lätis nakatunud koroonaviirusse 8095 inimest, pandeemia on nõudnud 99 ohvrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles