Igor Taro Valgevene kroonika 9.11 (1)

Igor Taro
Copy
Valgevene on uut lehte pööramas.
Valgevene on uut lehte pööramas. Foto: Heleri Kuris

Erinevalt paljudest eelnevatest pühapäevadest Valgevenes, kadus mobiilse interneti levi eile juba hommikul enne kella 10. Jõustruktuurid hakkasid piirama sisse võimalikke kogunemiskohti Minskis, võttes oma kontrolli alla lisaks Kangelaslinna monumendile nn Võidu pargis, kus asub Suure Isamaasõja muuseum, ka Vabaduse väljaku vana raekoja juures, tõkked paigaldati veel mitmes kohas Minski südalinnas.

Selle tulemusel ühtset protestijate hiigelkolonni, nagu eelnevatel päevadel, eile Valgevene pealinnas ei tekkinud, kuid samas leidis aset palju väiksemaid intsidente ja kokkupõrkeid üle terve linna.

Kui varem lõppesid pühapäevased meeleavaldused üldjuhul õhtul kella 17–18 ajal, siis sedapuhku tegi OMON kõvasti ületunde ka pimedas. Kokkuvõttes sai selgeks, mida nad taga ajasid – inimõiguskeskuse Vjasna teatel oli miilits õhtuks kinni võtnud üle tuhande meeleavaldaja.

Nii suurt arreteeritute arvu pole seni varem olnud ühelgi meeleavaldusel, isegi 200 000 osalejaga meeleavaldustel jäi vahistatute arv 700–800 vahele. 

Lööktöö vajaduse tingis ilmselt president Aljaksandr Lukašenka rahulolematus sellega, et ta ei suuda endiselt, rohkem kui 90 päeva pärast vastuhaku lahvatamist, olukorda riigis kontrolli alla saada. Ja seda on üle 90 päeva rohkem, kui ta pidas võimalikuks.

Üsna tõenäoline on seegi, et äsja ametisse vannutatud uus siseminister hakkas jõuliselt ellu viima valitsuse plaani tõsta vahistatute arvu ja suurendada jõukasutusest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles