Şuşa linna võit mängib jõujooned ümber (5)

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Etnilistest armeenlastest sõdurid pühapäeval teel Mägi-Karabahhi poole. 
Etnilistest armeenlastest sõdurid pühapäeval teel Mägi-Karabahhi poole. Foto: AP/Scanpix/Scanpix

Täpset statistikat on aserite puuduliku info põhjal keeruline esitada, kuid kindlalt on elu Mägi-Karabahhi nimel jätnud üle tuhande sõduri. Senised vaherahulepped ei ole toiminud ning võitlus strateegiliste positsioonide üle jätkub. Aastate vältel on kujunenud nii, et kontroll strateegiliselt ja sümboolselt tähtsa Şuşa (armeenia keeles Šuši) ehk Mägi-Karabahhi suuruselt teise linna üle tähendab sisuliselt kontrolli kogu territooriumil.

Pühapäevases teleülekandes teatas Aserbaidžaani president Ilham Äliyev, et aserid on suutnud Şuşa linna enda kontrollile allutada. Bakuus tähistati sõnumit suurte tänavakogunemiste ja juubeldustega. Eile, 9. novembril oli Aserbaidžaani lipupäev, mistõttu oli uudis hästi ajastatud.

Äliyevi sõnul ei saa kompromisse teha ning Armeenia peaministri Nikol Pašinjaniga tema isiklikult mingit läbirääkimiste lootust ei näe. Äliyev kinnitas BBC-le antud intervjuus, et kui Armeenia taganeb Mägi-Karabahhist, siis lõpetab ka Aserbaidžaan kohe sõjategevuse. Seejärel paigutataks tema sõnul aseritest põgenikud tagasi Mägi-Karabahhi aladele.

BBC korrespondentide info põhjal on Mägi-Karabahhi rünnatud aserite poolt, ilma et oleks kindlaid sõjalisi objekte sihitud, vaid kuulirahe alla on langenud suvalised elamud. Äliyev ei pea aga kohal viibivaid korrespondente usaldusväärseks ning nimetas seda valeuudiseks. Vaatlejate sõnul kasutab Aserbaidžaan piirkonnas ka ebatäpseid kobarpomme. Äliyev eitas aga sedagi ning süüdistas kobarpommide kasutamises hoopis Armeeniat.

Armeenlased Şuşa langemisest

Olgugi et mitmed meediaväljaanded on juba kaks päeva aserite vallutusest kirjutanud, ei ole Armeenia seda kinnitanud. Küll aga teatas tunnustamata Mägi-Karabahhi Vabariigi ehk Artsahhi presidendi pressiesindaja Vahram Poghosjan eile pärastlõunal, et Şuşa kindlus on täielikult nende kontrolli alt väljas.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles