Hispaanias astuvad kohtu ette kolm Barcelona veresaunaga seotud meest

BNS
Copy
Mälestustseremoonia
Mälestustseremoonia Foto: AFP/SCANPIX

ispaanias astuvad teisipäeval kohtu ette kolm meest, kes väidetavalt abistasid 2017. aastal Barcelonas ja selle lähedal 16 inimese elu nõudnud terrorirünnakute toimepanijaid. 

Rünnakud võttis omaks terrorirühmitus Islamiriik. Barcelonas ja sellest saja kilomeetri kaugusel asuvas rannikulinnas Cambrilsis sai kolme aasta eest 17. ja 18. augustil lisaks viga 140 inimest.  

Kellelegi meestest ei ole seni esitatud süüdistust otseses osavõtus tapatalgutest, kuid nad olevat abistanud ründajaid, kellest üks rammis Barcelona kesklinna rahvarohkel La Rambla tänaval autoga jalakäijaid, tappes 14 inimest, nende seas ka kolme- ja seitsmeaastase lapse. 

Juht põgenes, mõrvates veel ühe inimese, kuid langes ise mõni päev hiljem politsei kuuli läbi. 

Mõni päev hiljem korraldasid viis tema kaasosalist teise rünnaku Cambrilsis. Nad sõitsid samuti autoga jalakäijate sekka ja pussitasid naist, kes vigastustesse suri. Kõik viis lasi politsei maha. 

Kaht kohtualust süüdistatakse kuulumises terrorirakukesse, kolmandat koostöös nendega.

Kohtuistung algab kell kümme hommikul Madridi lähedal asuvas San Fernando de Henareses ja kestab arvatavalt 16. detsembrini.

Prokurörid taotlevad 41-aastast vanglakaristust Mohamed Houli Chemlalile, kes on kohtu all seoses kuulumisega džihaadirühma, lõhkeainete valmistamise ja omamise ning rünnaku kavandamise eest. 

23-aastane Chemlal rääkis uurijaile, et kavandas veelgi suuremat rünnakut, mille arvatavad sihtmärkide seas olid Barcelona Sagrada Familia basiilika ja Camp Nou jalgpallistaadion ning Pariisi Eiffeli torn.

Kuid plahvatus Alcanari linnas asunud majas, kus nad lõhkeaineid ette valmistasid, sundisid neid kiirkorras improviseerima kaks rünnakut. 

Chemlal jäi ellu plahvatuses, milles hukkus 44-aastane imaam Abdelbaki Es Satty, kes arvatakse olevat vastutav noorte radikaliseerimise eest.

Ühe ründaja vend, 31-aastane Driss Oukabir rentis Barcelona rünnakus kasutatud kaubiku ja teda ootavad samasugused süüdistused nagu Chemlali. Oukabir tahetakse trellide taha saata 36 aastaks.

Kaheksa-aastast karistust soovivad prokurörid 27-aastasele Said Ben Iazzale, keda süüdistatakse koostöös terrorirühmitusega ning neile oma kaubiku isikutunnistuse laenamises. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles