Relvarahu: Bakuu juubeldab, Jerevan nutab (8)

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Bakuu tänavatel on peomeeleolu.
Bakuu tänavatel on peomeeleolu. Foto: TOFIK BABAYEV/AFP

Armeenia aja järgi teisipäeva öö hakul teatas peaminister Nikol Pašinjan Facebooki vahendusel, et on allkirjastanud kolmepoolse lepingu Vladimir Putini ja Ilham Äliyeviga, mis lõpetab sõja Mägi-Karabahhis kell üks öösel. Venemaa eestvedamisel korraldatud allkirjastamise järel viiakse piirkonda ligi 2000 Vene rahuvalvajat. Vene kaitseministeeriumi andmetel on juba 12 lennukit sõjaväevarustuse ja personaliga lähetatud.

Pašinjan oli nurka surutud, sest aserite väed olid pärast Şuşa (armeenia keeles Šuši) vallutamist teel Xankändisse (armeenia keeles Stephanakert) ning toimus pidev rünnak, milles aserid haarasid üha kindlamaid positsioone. Pašinjan teatas Facebookis, et otsus sõlmida Äliyevi ja Putiniga leping oli talle ütlemata valus.

Artshahhi juhi Araik Hartjunjani sõnul oli ka tema kohapealset kohutavat olukorda arvestades nõus Pašinjani otsusega. Ta ootab Armeenia juhte Stephanakerti täna, 11. novembril, et arutada tekkinud olukorda ja selle tagajärgi.

Lepingu kohaselt jäävad Aserbaidžaani kätte alad, mis viimaste nädalate jooksul on vallutatud, ning Armeenialt nõutakse ka osasid Kälbäcäri ja Ağdami piirkondadest. Armeenlased kaotavad ka Laçıni, kus asub Armeeniat ja Mägi-Karabahhi ühendav tee. Lepingu alusel luuakse Laçıni koridor, mida hakkavad valvama Vene rahuvalvajad.

Lisaks hakkavad venelased kontrollima transpordikoridori läbi Armeenia, mis viib Nahhitševanini – Aserbaidžaani eksklaavini, mis ümbritsetud Iraani, Türgi ja Armeeniaga. Vahetult enne rahu sõlmimist tulistasid aserid alla Nahhitševani lähedal lennanud Vene sõjaväekopteri Mi-24. Kopteri tulistamist nimetasid aserid veaks ning palusid venelaste käest vabandust.

Ilham Äliyevi arvates tähendab Pašinjani allkirjastatud leping Armeenia kapituleerumist. Tema sõnul kaasatakse rahu valvamisse ka suurimast liitlasest Türgi. Venemaa on Türgi osaluse kuuldused seni aga tagasi lükanud. Prantsusmaa on rõhutanud, et tuleb parimal viisil tagada ka Armeenia huvid.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles