Berliin loodab näha Skopje ja Tirana peatseid liitumiskõnelusi EL-iga

Copy
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: ANDREAS GORA / POOL/EPA

Saksa liidukantsler Angela Merkel avaldas teisipäeval lootust, et Põhja-Makedoonia ja Albaania liitumiskõnelusi Euroopa Liiduga saab alustada enne Saksamaa eesistumise lõppu sel aastal.

«Loodan, et me saame korraldada liitumiskonverentsi meie nõukogu eesistumise ajal,» lausus Merkel videosilla teel Bulgaaria pealinnas Sofias peetud kohtumisel, kus osalesid nõndanimetatud Berliini Protsessi riigid. Tegemist on koostööfoorumiga EL-i ja Balkani riikide vahel. 

Merkel rõhutas rolli, mida see protsess on mänginud leppimises, aga ka ajalooliste pingete ja pärandi ületamisel.

«Te peate erimeelsuste ületamiseks ütlema jah oma piirkonnas. See on väga tähtis,» rõhutas ta. 

Teisipäevase ürituse kaasesimeesteks olid EL-i liige Bulgaaria ja selle naaberriik Põhja-Makedoonia, kes otsivad lahendust oma vaidlustele enne 17. novembri võtmetähtsusega kõnelusi Skopjes liitumispüüdluste üle. 

Bulgaaria peaminister Bojko Borisov ja tema Põhja-Makedoonia ametikaaslane Zoran Zaev kohtusid teisipäeval ka silmast silma, kuid ei kommenteerinud avalikult oma vestlust. 

Bulgaaria on ähvardanud blokeerida Põhja-Makedoonia edasised liitumiskatsed, kui Skopje ei tunnista, et makedoonia keel lähtub bulgaaria keele murdest, ega esita mingeid pretsensioone Bulgaaria territooriumile. 

Teisipäevasel tippkohtumisel otsustati rajada EL-i reeglitel rajanev Lääne-Balkani ühisturg ja kiideti EL-i roheleppe eeskujul heaks roheline päevakord.

Kohtumisel esines videopöördumisega ka Prantsuse president Emmanuiel Macron, kes ärgitas neid riike mängima jõulisemat rolli võitluses terrorismiga. 

«Ohu kasvades Euroopa Liidus ja Balkanil on tugevam koostöö selgelt meie kõigi huvides,» ütles Macron, kes eraldi videokohtumisel arutas terroritõrjemeetmeid EL-i juhtidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles