SpaceX valmistub laupäeval astronaute Rahvusvahelisse Kosmosejaama toimetama

Copy
SpaceX-i kanderakett Falcon 9 koos kosmosekapsliga Crew Dragon Kennedy kosmosekeskuse stardiplatvormil.
SpaceX-i kanderakett Falcon 9 koos kosmosekapsliga Crew Dragon Kennedy kosmosekeskuse stardiplatvormil. Foto: AP/Scanpix

Kolmeliikmeline NASA meeskond ja üks Jaapani astronaut on valmis laupäeval asuma SpaceX-i raketiga teele Rahvusvahelise Kosmosejaama poole.

Tegemist on programmi esimese kuuekuulise tavamissiooniga sestsaadik, kui USA mais taasalustas mehitatud kosmoselende, olles vahepeal üheksa aastat toetunud Venemaale.

NASA kinnitas teisipäeval ametlikult turvaliseks kapsli Crew Dragon, mille töötas astronautide vedamiseks välja Elon Muski asutatud tehnoloogiaettevõte SpaceX. Crew Dragon toimetas suuremate viperusteta kaks astronauti ISS-ile mais ning seejärel tagasi Maale augustis.

«Ütlen äärmiselt suure uhkusega, et oleme toomas regulaarsed mehitatud kosmoselennud tagasi Ameerika pinnale ning seda Ameerika raketi ja kosmoselaevaga,» lausus USA kosmoseagentuuri NASA juht Jim Bridenstine. 

Start on kavandatud laupäevaks kohaliku aja järgi kell 7.49 õhtu (kell 2.49 Eesti aja järgi) Kennedy kosmosekeskusest Floridas. Crew Dragoni pardal on USA astronaudid Michael Hopkins, Victor Glover ja Shannon Walker ning Jaapani astronaut Soichi Noguchi.

Teisipäevase seisuga oli ilmaprognoos selleks ajaks soodne. ISS-ile peaks meeskond jõudma kaheksa tunniga ehk umbes 11.20 Eesti aja järgi pühapäeval.

Missioon tähendab tähetundi SpaceX-ile, mis on saamas NASA eelistatud ja seni  usaldusväärseimaks transpordipakkujaks. Agentuur ootab ka ettevõtte Boeing kapslit Starliner, kuid selle testimine on venima jäänud ning ilmselt ei saa see valmis enne järgmist aastat. 

SpaceX on sooritanud Dragoni kaubaveoversiooniga kosmosejaama varustuslende alates 2012. aastast.

«Järgmise 15 kuuga lennutame NASA jaoks Dragoniga ilmaruumi seitse mehitatud ja kaubamissiooni,» lausus teisipäeval SpaceX-i mehitatud lendude juht Benji Reed.

«See tähendab, et alates Crew-1st (detsembris) on SpaceX-i Dragon orbiidil kogu aeg esindatud.» 

Järgmine mehitatud missioon peaks startima 2021. aasta märtsis, pardal üks Euroopa, üks Jaapani ja kaks USA astronauti. 

Pärast USA kosmosesüstiku programmi lõpetamist 2011. aastal oli NASA maksnud Venemaale rakettide Sojuz kasutamise eest oma astronautide ilmaruumi viimisel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles