Etioopia konflikt viib mitmesaja tuhande inimese põgenemiseni Tigrayst

Copy
Etioopia Amhara eriväelased pärast lahingut Tigray Rahvavabastusrindega (TPLF).
Etioopia Amhara eriväelased pärast lahingut Tigray Rahvavabastusrindega (TPLF). Foto: Reuters / Scanpix

Sudaani võib saabuda kuni 200 000 põgenikku Etioopia konfliktsest Tigray piirkonnast, teatasid ametnikud.

Tigray piirkonna leivapoodide taha on tekkinud pikad järjekorrad ning regiooni piiril ootavad toiduvarusid täis veoautod, ütles ÜRO esindaja Etioopias Associated Pressile antud intervjuus.

«Soovime humanitaarabi juurdepääsu võimalikult kiiresti,» lausus Sajjad Mohammad Sajid. «On vaja kiiresti kütust ja toitu.»

Kuni kahel miljonil inimesel Tigrays on «väga rasked ajad,» lisas ta. Nende hulgas sajad tuhanded oma kodudest lahkuma sunnitud inimesed.

Suhtlus Tigray piirkonnaga on raskendatud alates läinud nädalast, kui Etioopia Nobeli rahupreemia laureaadist peaminister Abiy Ahmed teatas sõjalisest vastulöögist väidetavale rünnakule kohalike relvajõudude vastu. Ta kinnitab, et mingeid läbirääkimisi kohalike võimudega ei toimu, kuni valitsev «klikk» on vahi alla võetud ja nende rikkalik relvaarsenal hävitatud.

Sidest äralõikamine tähendab, et pea 900 ÜRO ja teiste abiorganisatsioonide humanitaarabitöötajal Tigray piirkonnas on raskusi ühenduse saamisega välismaailmaga. «Üheksa ÜRO agentuuri ja 20 vabaühendust, nad kõik sõltuvad vaid kahest kontorist», kus on olemas suhtlusvahendid, lausus Sajid.

Lisaks on rohkem kui 1000 erinevatest riikidest pärit inimest piirkonnas lõksus, lausus ta, nende hulgas ka turiste, keda riigid üritavad evakueerida.

Tigray lennuväljad on suletud, teed blokeeritud, internetiteenus ära lõigatud ja isegi pangad ei tööta enam, mis teeb väga keeruliseks humanitaarabi tagamise 2 miljonile inimesele, ütles Sajid.

Pole märke sõjategevuse vaibumisest, föderaalväed on korraldanud mitmeid õhurünnakuid ning mõlemal poolel on teatatud sadadest hukkunutest.

Etioopia föderaalvalitsus ning Tigray piirkondlik valitsus süüdistavad konflikti alustamises teineteist. Kumbki vaenupool peab teise tegevust ebaseaduslikuks. Diplomaatidel ja ekspertidel on keeruline kummagi poole väiteid kontrollida.

Seni on praeguseks suletud piiri Sudaaniga ületanud vähemalt 6000 Etioopia põgenikku, teatas teisipäeval riiklik uudisteagentuur SUNA. Agentuur tsiteeris anonüümseks jääda soovinud ametnikke, kelle sõnul saabub lähipäevadel Sudaani veel enam kui 200 000 etiooplast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles