Koroonapiirangud pitsitavad Euroopat

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Ka Suurbritannia linnas Liverpoolis hakati kõiki elanikke testima. Pildil teste läbi viivad sõdurid.
Ka Suurbritannia linnas Liverpoolis hakati kõiki elanikke testima. Pildil teste läbi viivad sõdurid. Foto: Peter Byrne/PA/Scanpix

Eelmise nädala lõpuks oli 20 Euroopa riiki sulgenud jõusaalid, restoranid, muuseumid ja teised avalikud kohad, võtnud kasutusele keelutunnid või lubanud inimestel kodust väljuda üksnes hädavajalikeks käikudeks. Kevadise ja praeguse olukorra kõige suurem erinevus on valitsuste püüd hoida koole lahti kuni viimase võimaluseni.

Kõige kaugemale on läinud Prantsusmaa, keelustades kõik sotsiaalsed kogunemised ning lubades inimestel kodust välja minna üksnes mõjuval põhjusel. Jalutamine ja sportimine on lubatud kodust vähem kui kilomeetri raadiuses ja üks tund päevas.

Prantsuse valitsusele valmistab suurt muret intensiivravivoodite puudus. Selle nädala algusest on kõigist voodikohtadest hõivatud 92,5 protsenti. Mõnel pool ei tule haiglad enam koormusega toime ja patsiente on üle viidud teistes piirkondades asuvatesse haiglatesse, kus koormus on väiksem.

Pidurit vajutati ka Kreekas, kus möödunud laupäevast algas kolmenädalane karantiin. Elanikud võivad lahkuda kodust tööle, tervislikel põhjustel või trenni tegemiseks, ent peavad enne saatma võimudele oma käikude kohta sõnumi. Avatud on lasteaiad ja algkoolid, kõik teised koolid tegutsevad virtuaalselt.

Kaubandusvõrk peale toidupoodide on suletud. Viirusest kõige enam pihta saanud piirkondades ei tohi kella üheksast õhtul kuni viieni hommikul välja minna, välja arvatud erakorralistel põhjustel. «Ma olen otsustanud kasutada drastilisi abinõusid pigem varem kui hiljem,» selgitas peaminister Kyriakos Mitsotakis valitsuse otsuseid.

Tšehhi sai viiruse esimese lainega küllaltki edukalt hakkama, kuid teisele reageeriti paljude arvates liiga aeglaselt. Nüüd on peale restoranide suletud ka enamik poode, koju on saadetud koolilapsed. Keelatud on avalikud kogunemised ja kehtestatud öine liikumiskeeld.

Eile teatati, et esimese ja teise klassi õpilased lubatakse alates järgmisest kolmapäevast kooli tagasi. Õpilastel on kohustus kanda maske.

Belgias võib iga leibkond kutsuda nädalas külla vaid ühe inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles