Bahreini kuningas määras uueks peaministriks kroonprintsi

Copy
Keskel Sheikh Salman bin Hamad al-Khalifa.
Keskel Sheikh Salman bin Hamad al-Khalifa. Foto: MAZEN MAHDI/AFP

Bahreini kuningas Hamad määras kolmapäeval kroonprints Sheikh Salman bin Hamad al-Khalifa peaministriks pärast tema vanaonu Khalifa bin Salman al-Khalifa surma, kes oli olnud valitsusjuhi ametis alates 1971. aastast.

Prints Khalifa bin Salman al-Khalifa, kes oli maailma kõige kauem ametis olnud valitsusjuht, suri 84 aasta vanuselt, viibides USA-s ravil, edastas riigimeedia.

Prints Khalifa oli oma pika ametiaja jooksul vastuoluline figuur ning sunnide valitsuse all oleva kuningriigi šiitliku vähemuse hulgas väga ebapopulaarne.

Kui šiitide juhitud meeleavaldajad hõivasid aastal 2011 kuuks ajaks Manama Pärliväljaku, oli nende peamiseks nõudmiseks Khalifa tagasiastumine.

Khalifal oli üle 30 aasta võtmeroll Bahreini poliitilises ja majanduslikus elus kuid pärast oma vennapoja kuningas Hamadi troonile asumist 1999. aastal tõmbus ta tagasi.

Uus valitsusjuht on aga püüdnud ehitada sildu oponentidega.

Kroonprints Sheikh Salman bin Hamad al-Khalifa on õppinud USA-s ja Suurbritannias. Ta on olnud asepeaminister ja Bahreini kaitseväe ülemjuhataja asetäitja.

Bahreini uudisteagentuuri BNA teatel allkirjastas kuningas Hamad seadluse, millega määras oma poja ministrite nõukogu juhiks. Ta astus otsekohe ametisse.

Prints Khalifa matusetseremoonia leiab aset pärast tema säilmete toimetamist kodumaale. Koroonapiirangute tõttu osaleb matustel vaid vähene lubatud arv sugulasi.

Riigis kuulutati välja nädalane lein ning ministeeriumid ja valitsusasutused on kolm päeva suletud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles